Închide

Moody’s transmite că Belarus a intrat în incapacitate de plată

Avatar
dollar, money, finance

Fotografie de Foto-Rabe pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Belarus a intrat în incapacitate de plată, transmite agenția de rating Moody’s. Țara ar fi trebuit să plătească 22,9 milioane de dolari pentru eurobonduri Belarus-27 până pe 13 iulie.

Ministerul de Finanțe de la Minsk a efectuat această plată în moneda națională, rubla bielorusă. Din această cauză, deținătorii de obligațiuni nu au putut primi plățile, scrie publicația Meduza, citată de DCNews.ro.

Agenția Moody’s a transmis joi că „plata în ruble a datoriilor în monedă străină constituie intrarea în incapacitate de plată”.

Guvernul din Belarus anunța la sfârșitul lunii iunie că își va îndeplini în ruble obligațiile privind datoriile externe ce rezultă din eurobonduri printr-un cont la Belarusbank, asemenea Rusiei.

De asemenea, Moody’s anunța pe 27 iunie că Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în ultimul secol. Deținătorii de obligațiuni suverane rusești nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari.

Citește și: România a ajuns în top 5 cele mai mari dobânzi din UE

Recenta majorare cu un procent a ratei dobânzii de către Banca Naţională a României plasează România în top 5 al ţărilor cu cele mai mari dobânzi de referinţă din Uniunea Europeană şi în primele zece ţări cu dobânzi ridicate din Europa, potrivit unei analize eToro, remisă, luni, Agerpres.

România se clasează pe locul 9-10 la egalitate cu Islanda (4,75%), înaintea noastră aflându-se Polonia (6,5%), Cehia (7%) şi Ungaria ( 7,75%). Cu excepţia Islandei, acesta este şi top 5 al ţărilor din Uniunea Europeană cu cele mai mari rate.

Cea mai mare dobândă de referinţă din Europa aparţine Ucrainei (25%), urmată de Moldova (18,5%), Turcia (14%), Belarus (12%) şi Rusia (9,5%).

Polonia a majorat săptămâna trecută rata dobânzii cu doar 0,5%, mai puţin decât aşteptările pieţei, care erau de 0,75%, deşi are în continuare o inflaţie în creştere, care în luna iunie s-a ridicat la 15,6%. Rata reală a dobânzii – care se calculează prin scăderea ratei inflaţiei din rata dobânzii – este la -9,1%, mai mică decât cea din România, care este de -9,74%.

Dacă lăsăm la o parte Ucraina, Ungaria are cea mai mică rată reală a dobânzii din Europa, de doar -2,95%. În ciuda acestui fapt şi a unei mişcări foarte agresive a Băncii Centrale, care a majorat ratele la depozitele pe o săptămână cu 2%, până la 9,75%, foarte aproape de rata inflaţiei de 10,7%, forintul şi-a continuat devalorizarea faţă de dolarul american. Acesta a ajuns la aproape 25% de la începutul anului în raport cu dolarul american şi la aproape 12% faţă de euro.

scroll to top