Motivul pentru care China și India nu renunță la cărbuni: producția de 14 mil. de tone pe zi
Există un motiv absolut banal pentru care China și India au apărat cu îndârjire viitorul celui mai ”murdar” dintre toți combustibilii fosili – cărbunele – la summitul climatic COP26 încheiat duminică la Glasgow: nicio altă țară din lume nu și-a mărit mai mult capacitatea de producție a energiei electrice pe baza centralelor pe cărbune în ultimul deceniu decât cele două mari state asiatice, scrie Bloomberg într-o analiză publicată luni.
China și India extrag în prezent 14 milioane de tone de cărbuni pe zi. Astfel, cărbunii nu doar că sunt esențiali pentru nevoile energetice actuale ale economiilor lor, dar cele două țări pare că se bazează pe ei și în deceniile următoare. Asta chiar în timp ce cei doi giganți asiatici instalează capacități uriașe de surse regenerabile de energie și susțin că și-au propus obiective îndrăznețe pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Capacitățile de producție de energie pe bază de cărbune nou instalate au crescut anul trecut pentru prima dată din 2015 încoace, pe fondul instalării unor noi capacități în China, potrivit Global Energy Monitor. Totodată, guvernul Indiei estimează o creștere a capacității centralelor pe cărbune până la 267 gigawați la orizontul anului 2030, de la 208 gigawați în prezent.
China și India contează în proporție de 95% la totalul capacităților de producție pe bază de cărbune nou instalate. În mod normal, acestea ar fi de așteptat să funcționeze timp de cel puțin 30 de ani, ceea ce va consolida rolul cărbunilor în mixul energetic global până dincolo de jumătatea secolului curent.
Textul așa-numitului ”Pact Climatic de la Glasgow” a fost adoptat după două săptămâni de negocieri la cuțite.
Martor la dificultățile de a se ajunge la acest acord, președintele COP26 a spus cu lacrimi în ochi că este ”profund dezolat” pentru modificările de ultim moment introduse în problema combustibililor fosili la cererea Chinei și Indiei. El estimase anterior că acordul ”inaugurează un deceniu de ambiție crescândă” în domeniul climei.
Astfel, COP26 face apel, în declaraţia finală, la ţările lumii să înceapă renunţarea treptată la cărbune, în primul acord de acest tip.
Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei “renunţare treptată” (“phase-out”) la cărbune cu expresia “reducere treptată” (“phase-down”), în urma unei propuneri din partea Indiei, potrivit agenției de presă Reuters.
În timpul în care la Glasgow se purtau negocierile finalizate prin ”Pact”, minele din China și India și-au intensificat producția, tocmai în aceste ultime săptămâni, în încercarea de a ameliora situația complicată a aprovizionării cu energie, care a cauzat o penurie energetică în cele două țări – în special în China – care a condus la limitări ale activității industriale.
Datele oficialilor de la Beijing arată că minerii chinezi au depășit planul guvernului de a crește producția la 12 milioane de tone pe zi, în timp ce producția zilnică a Indiei este aproape de 2 milioane de tone.
”Penele de curent petrecute de la mijlocul până la sfârșitul lunii septembrie ne-au arătat că încă nu suntem suficient de pregătiți. Este nevoie de finanțare suplimentară pentru a ne asigura că centralele pe cărbune pot fi utilizate în completarea unei ponderi tot mai mari a energiei din surse regenerabile”, a declarat Yang Weimin, membru al Comitetului Economic al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez și consilier guvernamental, la o conferință care a avut loc sâmbătă la Beijing.
Ponderea cărbunelui în producția globală de electricitate a scăzut în 2020 la 34%, cea mai mică din ultimii mai bine de 20 de ani, rămânând, totuși, cea mai mare sursă de energie, potrivit BloombergNEF.
În China, cărbunele a reprezentat aproximativ 62% din producția de energie electrică anul trecut. Președintele Xi Jinping și-a stabilit drept țintă ca țara sa să ajungă la un nivel maxim al consumului de combustibil în 2025, urmând ca, ulterior, sursele de energie din combustibili nefosili să depășească 80% din mixul energetic total al Chinei până în 2060.
Pentru India, cărbunele este chiar și mai important, reprezentând 72% din producția de energie electrică. Combustibilul va reprezenta 21% din mixul producției de electricitate al Indiei până în 2050, potrivit estimărilor analiștilor.
Cărbunele ”poate ajuta India să-și satisfacă nevoile energetice fără a depinde de importuri”, mai ales că energia nucleară – o alternativă luată în calcul de autoritățile indiene – are dezavantaje majore, precum costurile ridicate de punere în funcțiune și preocupările legate de siguranță, potrivit unui analist al biroului din Mumbai al companiei de consultanță Deloitte Touche Tohmatsu.
La rândul lor, climatologii susțin că insistența țărilor mari consumatoare de cărbuni de a permite utilizarea mai îndelungată a acestui combustibil este incompatibilă cu eforturile de limitare a creșterii temperaturilor globale cu numai 1,5°C față de nivelurile preindustriale.
”Pentru a ne asigura un viitor climatic sigur, va trebui să renunțăm la cărbuni. Neutralitatea nu poate fi atinsă fără acțiuni urgente, în urma cărora rezervele mondiale de combustibili fosili vor trebui lăsate în pământ”, a declarat Matthew England, profesor la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea din New South Wales din Sydney, într-un comunicat.