MS pregătește proiecte-pilot pt. a decide măsurile necesare eficientizării sistemului de sănătate
Ministerul Sănătății pregătește demararea unor proiecte-pilot în sistemul public de sănătate care au scopul de a duce la identificarea măsurilor necesare pentru eficientizarea sistemului de sănătate şi creşterea calităţii serviciilor oferite în sistemul sanitar public, informează 360medical.
Lansarea acestor proiecte-pilot este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății, privind stabilirea condițiilor de organizare, coordonare, implementare şi monitorizare a derulării proiectelor-pilot în domeniul sănătății publice.
“În condițiile creșterii continue a necesarului de fonduri bugetare pentru acoperirea nevoilor de sănătate ale populației, în cadrul sistemului de sănătate se impune identificarea măsurilor necesare pentru eficientizarea şi creşterea calităţii serviciilor furnizate în domeniul sănătăţii publice. În acest sens, prin derularea unor proiecte-pilot, este posibilă verificarea fezabilității la scară largă a metodelor testate şi identificarea unor soluţii care să răspundă priorităţilor naţionale indicate în Strategia naţională de sănătate”,
argumentează autorii proiectului, în nota de fundamentare.
Proiectul de act normativ prevede derularea unor proiectele-pilot în mai multe domenii, precum intervenţii de sănătate publică, proceduri medicale, terapii medicale avansate, soluţii organizaţionale, managementul serviciilor de sănătate, administrare sanitară, mecanisme de contractare şi plată a serviciilor de sănătate, registre electronice, programe informatice, servicii de telemedicină.
Scopul principal al acestor proiecte este de a verifica fezabilitatea proiectului la scară largă şi identificarea unor soluţii care să răspundă priorităţilor naţionale indicate în Strategia naţională de sănătate, potrivit documentului menționat anterior.
Proiectele-pilot vor putea fi derulate de Ministerul Sănătății în colaborare cu autorităţile publice centrale sau locale care au în subordine unități sanitare, cu instituţiile şi unităţile sanitare care asigură asistenţa de sănătate publică, cu instituții de învățământ superior medical și cu organizații neguvernamentale.
Pentru a participa la proiecte-pilot, partenerii trebuie să îndeplinească o serie de condiții generale, între care experiență de minim 5 ani în activitățile care fac obiectul proiectului-pilot sau dovada capacității derulării activităților, prin personal propriu cu expertiză.
Ministerul Sănătății va derula o procedură de selecție a unuia sau mai multor parteneri pentru derularea fiecărui proiect-pilot și va asigura coordonarea modului de derulare și implementare a proiectului-pilot.
Monitorizarea activităților desfășurate în cadrul proiectului-pilot se va realiza prin stabilirea unor indicatori de etapă și de rezultat, care vor fi prevăzuți alături de obligațiile de raportare ale partenerilor în cadrul Acordului de parteneriat.
După finalizarea unui proiect-pilot, în vederea evaluării rezultatelor sale, Ministerul Sănătății va constitui o comisie care va analiza dacă modelele testate au condus la eficientizarea şi creşterea calităţii serviciilor furnizate și dacă este fezabilă implementarea proiectului la scară largă.