Munca în regim hibrid, cea mai probabilă soluție adoptată, chiar și în perioada post-pandemie

,
Autor:    -  
macbook, notebook, home office
Fotografie de Free-Photos pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Munca de acasă va rămâne o practică relativ curentă pentru multe companii, inclusiv după ce se va încheia perioada pandemică, într-un sistem de lucru hibrid care îmbină activitatea de la distanţă cu prezenţa la birou pentru întreaga echipă, arată un sondaj realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers International.

Sondajul a fost realizat în rândul reprezentanţilor din conducere sau decidenţilor din 80 de companii cu activitate în diverse sectoare economice şi echipe de la câteva zeci până la mii de angajaţi.

Potrivit sondajului, citat de Agerpres, modul de lucru de la distanţă ridică probleme în echipe pe termen lung pentru 80% dintre respondenţi, astfel că aceştia se văd nevoiţi să redefinească modul de lucru şi majoritatea mizează pe transformarea birourilor în hub-uri care să susţină colaborarea, să accelereze creativitatea şi să menţină spiritul de echipă.

“Chiar dacă productivitatea angajaţilor a rămas neschimbată şi în lucrul de acasă în 58% dintre companii, iar 25% au observat chiar o creştere din acest punct de vedere, patru din cinci companii au întâmpinat provocări în ultimele luni, pe fondul modului de lucru de la distanţă. Prelungirea pe termen nedefinit a modelului actual ar duce, foarte probabil, la o adâncire a efectelor asupra coeziunii şi colaborării echipelor, precum şi la dificultăţi în menţinerea culturii organizaţionale”, susţin autorii sondajului.

Prin urmare, respondenţii la sondajul Colliers International mizează pe un model hibrid de lucru după ce va trece pandemia de Covid-19, în care toţi angajaţii vor reveni la birou şi vor lucra 1-2 zile (53% din firme) sau chiar 3-4 zile (33%) pe săptămână de la distanţă.

“Oamenii simt nevoia să interacţioneze, să comunice uşor atât între ei, cât şi cu managerii, să lucreze în echipă şi să aibă un cadru în care pot crea sinergii şi pot face schimb de idei. Toate indiciile arată spre un sistem mixt de muncă, în care angajaţii să-şi păstreze flexibilitatea şi dinamica modului de lucru la distanţă, iar biroul să devină un hub menit să susţină colaborarea în echipe şi să accelereze creativitatea şi spiritul în echipă”,

a explicat Dominique Bogdănaş, Associate Workplace Advisory în cadrul Colliers International.

Deşi există încă incertitudini privind modul în care vor lucra în viitor, cele mai multe companii au în plan să păstreze suprafaţa biroului de dinainte de pandemie, urmând să regândească spaţiul existent pentru a răspunde noului mod de lucru adoptat.

Doar o mică parte se aşteaptă să-şi extindă biroul, ca urmare a angajărilor pe care le-au făcut sau urmează să le facă în perioada următoare.

Există însă şi companii care prevăd o restrângere a suprafeţei ocupate în viitor ca urmare a evoluţiei afacerilor în această perioadă.

“Relevanţa birourilor va rămâne ridicată post coronavirus, iar cea mai mare parte a companiilor vor regândi biroul astfel încât să răspundă nevoilor generate de schimbarea modului de lucru. Mişcările vor fi graduale acolo unde sunt luate în calcul restrângeri, în funcţie de data de expirare a contractelor în vigoare, iar spaţiile care vor deveni disponibile pe piaţă vor fi cel mai probabil absorbite în timp.

 

Bucureştiul este un oraş cu un stoc relativ mic de spaţii de birouri în raport cu populaţia, de câteva ori mai redus faţă de oraşele occidentale şi cu peste 50% sub Varşovia, de exemplu, iar diferenţa este şi mai mare în cazul oraşelor regionale, ceea ce indică mai degrabă loc de creştere a stocului de birouri pe termen mai lung”,

spune Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory în cadrul Colliers International.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!