Închide

#TOPSTORY2023 | Neonazistul cu mamă iraniană. Cine este “Udo Fermierul”, controversatul câștigător al alegerilor din Austria?

Avatar
Udo Landbauer Fpoe Crop

Foto: udo-landbauer.at

Timp de citire: 7 minute
  • Udo Landbauer a devenit pentru a doua oară candidatul numărul unu al Partidului Libertății (FPÖ) -extremist, neonazist- la alegerile de land din Austria Inferioară, care au avut loc duminică, 29 ianuarie.
  • Deși partidul său neonazist nu a câștigat alegerile, fiind clasat după Partidul Popular al cancelarului Karl Nehammer, rezultatele preliminare plasează FPÖ cu un neverosimil 25% din voturi pe a doua poziție, pentru prima oară în istorie, în urma proiecției rezultatelor publicate de presa de la Viena duminică seara.
  • Scorul Partidului Libertății, un cuib extremist de dreapta cu simpatii neonaziste și proruse declarate, este unul istoric, la fel precum eșecul lui Nehammer, iar îngrijorător este că FPÖ se pregătește de câștigarea alegerilor generale de anul viitor din Austria, când un neo-nazist ar putea deveni cancelar al Austriei pentru prima oară după Adolf Hitler.

Fermierul FPÖ vrea să “spargă sistemul ÖVP”

Totul a mers șnur în campania electorală, iar Partidul Libertății, zguduit anii trecuți de demisia lui Hans-Christian Strache după scandalul “Ibizagate”, a obținut un rezultat record în Austria Inferioară. Din punct de vedere retoric, Landbauer (n.r. “fermier”, în limba germană) este într-o dispoziție ofensivă de câteva săptămâni și chiar a pretins și că va fi guvernator.

Președintele Partidului Libertății din Austria Inferioară a ales o cale conflictuală în prezentarea oficială a celei mai înalte candidaturi încă din luna noiembrie.

“(Johanna, nota bene) Presupun că Mikl-Leitner va fi istorie după alegeri!”,

a declarat el la acea vreme, făcând referire la actualul guvernator al landului, Johanna Mikl Leitner de la Partidul Popular Austriac (ÖVP), condus de Karl Nehammer la nivel federal.

De asemenea, politicianul FPÖ a numit-o pe contracandidata sa “guvernatorul încă în funcție” și “mama vaccinării obligatorii”. Totuși, Landbauer poate să o debarce pe Mikl-Leitner și să devină noul guvernator doar în cadrul coaliției tripartite a Partidului Libertății cu SPÖ (20,7% în sondajele de duminică seara) și NEOS (6% în proiecția de duminică).

Șansele României la Schengen, în scădere, odată cu valul extremist ce cuprinde Austria

În orice caz, Landbauer vrea să contribuie cu FPÖ-ul său la răsturnarea absolutismului Partidului Popular. De altfel, votul de duminică a adus un rezultat-record pentru “albaștri” în landul federal, care a depășit cu mult cele 16,1 procente din 1998. Un sondaj comandat de “News of Lower Austria” (“NÖN”) a confirmat înaintea alegerilor un rezultat de 19% pentru FPÖ. Însă, se pare că spirala tăcerii le-a adus un rezultat măreț, chiar neverosimil, extremiștilor de dreapta: peste 25% din sufragii!

Tematica lor este axată pe imigrație, azil și pe lupta împotriva inflației. Landbauer însuși încearcă să facă declarații semnificative pe subiectul solicitanților de azil și în diverse locuri publice și în cât mai multe publicații. Foarte ciudat pentru un lider politic cu tată austriac și mamă iraniană (!), dar care locuiește într-un oraș estic austriac, Wiener Neustadt, asaltat de migranții din țările arabe, pe care, e drept, reporterul AFACERI.news i-a găsit la tot pasul în cochetul orășel, chiar în cursul verii lui 2022.

“Fermierul” Landbauer și imigranții transformați în… fermieri

Pe lângă legăturile cu oligarhii ruși de care este acuzat frecvent Partidul Libertății în Austria, principala candidată a Verzilor, Helga Krismer, a descris recent FPÖ ca fiind un partid care neagă clima, dar Udo Landbauer i-a răspuns:

“Nu poți nega schimbarea climatică. Politica ecologică privind clima este motivul pentru care suntem unde suntem astăzi. Trecerea violentă la energia fotovoltaică și eoliană nu va funcționa în acest fel!”, i-a transmis scepticul lider extremist candidatei ecologiste.

Totuși, în ultimul sondaj de opinie complex prezentat de Die Presse înaintea alegerilor de duminică, migrația era doar a patra temă de anxietate a austriecilor din Austria Inferioară, după subiectele de top 3: creșterea prețurilor (inflație), politica climatică și costul energiei.

În privința migrației, potrivit lui Landbauer, Austria ar trebui să devină o “fortăreață de securitate” în care și austriecii să se bucure de protecția necesară.

“Nu este corect ca 120.000 de imigranți ilegali să intre în țara noastră numai în 2022, în timp ce tații și mamele singure trebuie să caute alimente în economatele și piețele sociale”, spune tînărul politician.

Landbauer vrea să oprească “efectul de magnet” al Austriei prin eliminarea tuturor beneficiilor sociale. pentru solicitanții de azil. În plus, controlul la frontieră trebuie extins. Așa că șansele României de a accede la Schengen scad dramatic prin accesul la putere al extremiștilor. Azi în Austria Inferioară, mâine în toată Austria.

El nu dorește să compenseze lipsa de lucrători calificați care traversează în prezent toate sectoarele, “cu acești domni”, cum îi numește pe imigranții din țările arabe. Paradoxal, precum mama sa.

Potrivit lui Landbauer, reprezentanții liberalilor economici și ai altor partide așteaptă să aducă forță de muncă ieftină în țară. Dar aceasta nu este abordarea sa. Taberele de refugiați precum Drasenhofen ar revitaliza fermierii.

“Bineînțeles că ar trebui să ne gândim și la măsuri precum garduri de sârmă ghimpată sau sisteme de supraveghere. Dacă există persoane care ies în evidență, trebuie tratați în consecință. Este inacceptabil ca delincvenții și copiii lor problemă să se plimbe pur și simplu pe străzi și să provoace în permanență tulburări, să hărțuiască populația”.

Trecutul nazist al tânărului millenial Udo Landbauer

La 36 de ani, cel mai tânăr din grupul candidaților de top poate privi înapoi la experiențele din timpul campaniei electorale precedente pe care probabil ar fi preferat să nu le aibă.

În 2018, potrivit sondajelor, Landbauer ar fi putut obține până la 21 % pentru “albaștri” înainte de a fi prins cu doar câteva zile înainte de alegeri în așa-numitul incident “NS Lieberbuch”, o carte de cântece naziste de la “Fraternitatea Germania” din Wiener Neustadt, mișcare activă național-socialistă din care făcea parte. El și-a suspendat calitatea de membru și, ulterior, a demisionat din toate funcțiile sale politice.

Potrivit acuzării, Landbauer a fost “interogat în calitate de martor” în timpul procedurii preliminare a procuraturii din Wiener Neustadt. În august 2018, procedurile împotriva celor responsabili de compilarea și vizualizarea ediției de cântece naziste au fost suspendate. Așa că doar câteva zile mai târziu, tânărul în vârstă de 32 de ani a revenit în politică. În urma demisiei sale inițiale, a depus jurământul în calitate de deputat în parlamentul landului Austria Inferioară la 20 septembrie 2018. Trecuseră aproape opt luni de la alegerile de stat, în cadrul cărora FPÖ a obținut 8 mandate cu 14,8 % din voturi.

Landbauer a preluat președinția clubului legislativului de land al FPÖ și a fost numit șef al partidului de land. În iunie 2021, Partidul Libertății din Wieselburg (districtul Scheibbs) s-a reunit pentru prima dată la o conferință a partidului, iar Udo Landbauer a primit sprijin total cu 94,59% din voturi.

Austriaco-iranianul cu trecut militar, născut în 1986 la Neunkirchen

Udo Landbauer s-a născut la 12 aprilie 1986 în Neunkirchen. După ce a absolvit Liceul Militar al Academiei Militare Teresiene din Wiener Neustadt, și-a satisfăcut serviciul militar în Mautern an der Donau, Neusiedl am See și Wiener Neustadt. A studiat dreptul la Universitatea din Viena între 2006-2010 și managementul la Universitatea de Științe Aplicate din Viena între 2013-2015. Între 2001 și 2010 a lucrat sezonier ca instructor de schi în stațiunea Semmering.

Landbauer este căsătorit și are o fiică. Politicianul FPÖ descrie comportamentul său la magazinele de bricolaj ca fiind “cel mai prost obicei” din profilul său de candidat:

“Mă duc să cumpăr doar șuruburi și mă întorc acasă cu o ladă de scule și consumabile”.

Corupție și legături cu Rusia în Partidul Libertății

Deputatul în vârstă de 36 de ani a fost consilier municipal consilier municipal (2013 – 2016, 2019 – 2020) în Wiener Neustadt. În cadrul filialei federale a FPÖ , Landbauer este consilier al președintelui partidului, Herbert Kickl, cel care are toate șansele să câștige alegerile generale de anul viitor din Austria și să obțină fotoliul de cancelar. Ar fi primul cancelar de extremă dreaptă de după război!

Austria a mai avut un vicecancelar de extremă dreapta, Hans-Christian Strache, fostul aliat la guvernare al ex-cancelarului Sebastian Kurz, ieșit și el din viața politică tot în urma unui scandal de corupție – Kurz a încercat să cumpere influența în presă prin fraudarea sondajelor publice care “umflau” scorul Popularilor.

În mai 2019, au fost făcute publice imagini din 2017 care îl arătau pe Strache sugerând că ar putea oferi contracte de afaceri în schimbul sprijinului politic din partea unei femei care se dădea drept nepoata unui oligarh rus. Videoclipul de la o vilă de lux din Ibiza prezenta, de asemenea, ideile sale de a transforma tabloidul cu cel mai mare tiraj din țară, Kronen Zeitung, într-o portavoce a FPÖ. La 18 mai 2019, în urma afacerii “Ibizagate”, Strache și-a anunțat demisia din funcția de vicecancelar al Austriei, ministru și președinte al Partidului Libertății.

Landbauer despre capitala Austriei Inferioare: “Sankt Islamabad sau Orașul Violurilor?”

“Sunt atât de mulți solicitanți de azil în orașul Sankt Pölten (n.r. capitala Austriei Inferioare) încât va trebui în curând să fie construit un al doilea Sankt Pölten”,

a tunat șeful regional al partidului de extremă dreapta, Udo Landbauer.

“Asta ridică întrebarea cum ar trebui să se numească: Sankt Islamabad sau orașul violurilor?”,

a continuat Udo Landbauer, în timp ce ținea un discurs în fața unei secții de poliție din micul oraș Nickelsdorf, situat la granița cu Ungaria:

Cu doar câteva luni în urmă, un astfel de limbaj incendiar, care urmărește să alimenteze prejudecățile austriecilor cu privire la imigranți, era o raritate relativă în curentul politic principal al țării. Însă Partidul Libertății (FPÖ) câștigă teren pe măsură ce cresc temerile legate de costul vieții, precum și de migrație, iar micul stat membru al UE care ne-a refuzat accesul în Schengen se îndreaptă din nou spre dreapta extremă ca urmare a acestui fapt.

La scurt timp după discursul lui Landbauer din noiembrie, sondajele arătau că FPÖ a devenit practic cel mai popular partid din Austria. Cele mai recente sondaje de luna trecută au arătat că este prima opțiune a aproximativ 28% dintre alegători pentru alegerile generale de anul viitor, în creștere de la 11% la mijlocul anului 2020.

Așadar România și Bulgaria nu pot să spere la ceva mai bun prin înfrângerea absolutismului cancelarului Karl Nehammer și al său Partid Popular Austriac (ÖVP) la alegerile de duminică din Austria Inferioară. Pentru că vremuri complicate și năluci extremiste, pe care le credeam cu toții de mult apuse, bântuie din nou Europa Centrală și de Est.

scroll to top