#TOPSTORY2022 | Niciun vis nu este prea mare: Un sat din Italia își dorește să devină o națiune independentă
Pe vârful unui deal idilic de pe Riviera Italiană se află un sat mic cu un vis mare: a deveni o națiune independentă. Principatul Seborga are deja propriul steag, imn național, pașapoarte, timbre, monedă și, bineînțeles, un monarh, transmite CNN.
Localitatea italiană speră să susțină într-o zi toate acestea cu recunoașterea legală a suveranității sale, pe care o caută încă din anii 1960.
Deocamdată, însă, Seborga este pur și simplu un cătun pitoresc din provincia nord-italiană Imperia, aproape de Franța, cu puțin peste 300 de locuitori și acoperind aproximativ cinci mile pătrate de teren (14 km pătrați).
Drumul care urcă în oraș are o trecere neoficială a frontierei, completată cu o santinelă pictată în culorile drapelului Seborgei, care ocazional este condusă de polițiști de frontieră autoproclamați.
Poziționat frumos, Seborga beneficiază de panorame uimitoare ale Rivierei de dedesubt, inclusiv Principatul Monaco, poate cel mai faimos microstat din lume și o sursă de inspirație pentru căutarea continuă a Seborgei către independență.
„Avocații lucrează la asta”, spune Alteța Sa Principesa Nina de Seborga, „de aceea am fost aleasă prințesă”.

Foto: principatodiseborga.com
Locuitorii din Seborga au ajuns până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-și îndeplini dorința. Cerința le-a fost respinsă, dar nu se lasă descurajați si pregătesc următorul pas, transmite Digi 24.
Deocamdată, prințesa, miniștrii și consilierul pentru mediu au fost învestiți, dar nu sunt remunerați.
„Seborga a fost dintotdeauna Principat, e și astăzi, chiar în acest moment. Am văzut documentele! Revendicările noastre sunt pașnice, diplomatice: vrem ca statul italian să recunoască oficial această regiune istorică”, spune Secondo Messali, comandantul gărzilor princiare din Seborga.
Coroana Prințesei poate fi admirată la magazinul de suveniruri, care este, de altfel, și principala sursă de venit pentru Principat. Deoarece nu este independent, Seborga nu le poate percepe taxe rezidenților. Cu toate acestea, au deja propria monedă aici: luigino.
„Aceasta este moneda oficială a Principatului, dar încă folosim euro, desigur, deoarece nu avem încă toate subdiviziunile. Costurile de producție pentru un cent ar depăși valoarea sa”, explică Maria Carmela Serra, consilier princiar, potrivit sursei citate.