Nivelul vânzărilor de mașini cu combustie internă din era pre-pandemică nu va mai reveni
Există tot mai multe semne că vânzările globale de automobile își vor continua revenirea în urma pandemiei, a lipsei de cipuri și a altor probleme din lanțul de aprovizionare. Pe măsură ce redresarea prinde contur, devine din ce în ce mai clar că este puțin probabil ca vânzările de vehicule cu combustie internă să revină vreodată la nivelurile anterioare pandemiei, potrivit Bloomberg.
În general, a anunța vârfurile este un efort fără câștig de cauză. Fie va fi corect, dar va părea evident după aceea, fie va fi greșit și va fi motiv de batjocură timp de ani de zile. Dar, cu datele disponibile acum pentru 2022, BNEF este convins că piața mondială a vehiculelor cu combustie internă a atins un vârf în 2017 și că acum se află în declin structural.
Acest lucru poate părea evident pentru cei care urmăresc îndeaproape piața, dar probabil că este încă strident pentru ceilalți. Previziunile privind cererea de petrol publicate cu doar câțiva ani în urmă încă presupuneau o creștere constantă a vânzărilor acestor vehicule până în anii 2030.
La vârful din 2017, au fost vândute 86 de milioane de autoturisme cu combustie internă, inclusiv hibrizi tradiționali precum Toyota Prius. Modelele electrice cu baterii și hibride cu încărcare la priză reprezentau o mică parte a pieței în acel an, reprezentând puțin peste 1 milion de vehicule combinate.
Situația era cu totul diferită în 2022. Vânzările de vehicule cu combustie au scăzut cu aproape 20% față de vârf, la 69 de milioane, iar vehiculele plug-in au sărit la 10,4 milioane.
Chiar dacă adăugăm hibrizii plug-in la coloana vehiculelor cu combustie internă, imaginea nu se schimbă prea mult. Piața tot ar fi atins vârful în 2017, iar vânzările globale în 2022 ar fi de 72 de milioane, tot la 16% față de maximul din urmă cu cinci ani.
Tendința din China este și mai pronunțată. Vehiculele cu încărcare la priză reprezentau 26% din vânzările de vehicule în 2022, în timp ce modelele cu combustie erau cu 28% sub vârful din 2017. BNEF se așteaptă ca modelele plug-in să reprezinte în jur de o treime din toate vehiculele de pasageri vândute acolo în acest an.
Povestea este similară în Europa, cu vânzări de vehicule cu combustie internă în scădere semnificativă față de vârful lor. În SUA, vânzările de vehicule electrice sunt pregătite pentru un an excepțional, cu sprijinul Legii privind reducerea inflației.
Merită să analizăm dacă ceva ar putea inversa această tendință. De exemplu, există un decalaj mare în ceea ce privește adoptarea vehiculelor electrice între economiile bogate și cele emergente. Dar, deși este tentant să credem că acest lucru ar putea compensa ceea ce se întâmplă în China, Europa și America de Nord, este greu de văzut de unde ar putea veni creșterea vânzărilor de vehicule cu combustie.
Asia de Sud-Est este o piață auto în creștere, dar chiar și acolo, o mare parte din expansiune este pregătită să fie absorbită de vehiculele electrice, mai degrabă decât de modelele pe benzină. Țări precum Thailanda și Indonezia fac presiuni pentru a deveni centre pentru producția de baterii și vehicule electrice.
Este o poveste similară în India, unde vehiculele electrice sunt în ascensiune, iar guvernul are ambiții mari de a construi o industrie internă. Vânzările au trecut de la 15.000 în 2021 la aproape 50.000 în 2022, iar BNEF se așteaptă ca această creștere puternică să continue anul acesta.
Vânzările de autovehicule noi în Brazilia și Mexic sunt în mare parte stagnante, iar în Africa cifrele sunt încă foarte mici. Este posibil ca vehiculele cu combustie să înregistreze un câștig minor în acest an față de nivelurile din 2022, dar livrările globale nu se vor apropia nici pe departe de nivelul ridicat din 2017.
În ceea ce privește implicațiile pe piața energetică, ceea ce contează este flota, iar schimbarea va lua timp. Stabilirea numărului exact de vehicule din lume este un exercițiu dificil, dar BNEF se așteaptă ca flota globală de vehicule cu combustie să fie relativ constantă în următorii trei ani, înainte de a începe să scadă serios începând cu 2026, pe măsură ce flota de vehicule electrice se va mări.
Odată ce flota se transformă, va fi aproape imposibil de inversat, iar acest lucru va avea ramificații asupra cererii de petrol și a emisiilor. În modelele BNEF, cererea globală de petrol din transportul rutier va atinge un vârf în 2027, peste doar patru ani. Camioanele sunt următorul câmp de luptă, dar viitorul se schimbă rapid și în acest domeniu. Deja 7% din vânzările de vehicule comerciale din China au fost electrice anul trecut. Chiar și vânzările de camioane grele – considerate mult timp ca fiind cele mai greu de electrificat – au depășit 5% din cota de vehicule electrice în decembrie.
Presupunând că vânzările de autovehicule cu combustie au atins un nivel maxim în 2017, un alt set de vârfuri nu va fi departe.