Închide

Noi sancțiuni britanice asupra oligarhilor ruși, inclusiv Abramovici. Vânzarea Chelsea, blocată

Avatar
Abramovici Chelsea

Roman Abramovici. Sursa foto: Associated Press / Marca.

Timp de citire: 2 minute

Proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, a intrat joi pe lista sancțiunilor impuse de guvernul Marii Britanii, ca parte a răspunsului Londrei la invazia Rusiei în Ucraina. Abramovici este unul dintre cei șapte oligarhi ruși de pe noua listă de sancțiuni, care cuprind înghețarea activelor și interdicții de călătorie, anunță BBC.

Pe listă mai figurează miliardarii Igor Secin – președinte al Rosneft și unul dintre cei mai apropiați confidenți ai lui Vladimir Putin – și Oleg Deripaska, unul dintre primii oligarhi ruși care și-au exprimat deschis opoziția față de războiul pornit de Putin, în ciuda relației notorii și foarte apropiate cu acesta.

Alexei Miller – șeful Gazprom, Nikolai Tokarev – președintele Transneft (operatorul sistemului de transport al gazelor naturale și petrolului) și Dmitri Lebedev – președintele Rossiya Bank sunt și ei pe lista sancționaților.

Premierul Boris Johnson a spus că ”nu pot exista refugii sigure” pentru cei care susțin invazia rusească din Ucraina.

”Sancțiunile de astăzi sunt cel mai recent pas în sprijinul neclintit al Regatului Unit în favoarea poporului ucrainean. Vom fi nemiloși în urmărirea celor care permit uciderea civililor, distrugerea spitalelor și ocuparea ilegală a unui stat suveran”, a spus Johnson.

Decizia Guvernului de la Londra vine în urma presiunilor din partea opiniei publice de a-l sancționa pe Abramovici. Anterior, la începutul lunii, în anticiparea acestei decizii, oligarhul rus a anunțat că a luat ”decizia dificilă” de a vinde Chelsea FC, după ce pe 26 februarie anunțase că renunță la conducerea clubului londonez.

Ce efecte au sancțiunile asupra clubului londonez?

Un lucru este limpede: actuala deținătoare a Ligii Campionilor, Chelsea FC, a fost confiscată din proprietatea lui Roman Abramovici, ca parte a înghețării bunurilor acestuia, iar vânzarea clubului este acum suspendată.

Guvernul a transmis că va elibera o licență specială, care va permite îndeplinirea programelor aflate în derulare, plata personalului și posibilitatea ca abonații și deținătorii de bilete la meciuri să poată participa la evenimente.

Pe de altă parte, începând de acum, clubul nu mai poate vinde bilete pentru meciurile pe care Chelsea le dispută pe stadionul propriu, iar magazinul clubului va fi închis.

Secretarul de stat pentru Cultură, Nadine Dorries, a încercat să liniștească suporterii clubului, asigurându-i că echipa nu va suferi ”pagube inutile”. Într-o postare pe Twitter, Dorries a spus că prioritatea Londrei este ca persoanele care au permis regimului Putin să acționeze în felul în care o face să dea socoteală pentru tot.

”Știu că acest lucru va aduce o oarecare incertitudine, dar guvernul va colabora cu liga (Premier League, n.n.) și cu cluburile pentru ca fotbalul să continue să se joace, asigurându-ne, în același timp, că sancțiunile îi vor atinge pe cei vizați”, a scris ea.

Cum a justificat Londra sancționarea lui Abramovici?

Despre miliardarul rus, în vârstă de 55 de ani, presa susține că ar avea legături strânse cu președintele Vladimir Putin, ceea ce el a negat în ultima perioadă.

Guvernul britanic susține că Abramovici, care are o avere netă estimată la 9,4 miliarde de lire sterline, este ”unul dintre puținii oligarhi ai anilor 1990 care s-a menținut în prim plan și sub Putin”.

Abramovici deține participații la gigantul siderurgic Evraz, la cel mai mare producător mondial de nichel, Norilsk Nickel, iar în 2005 a vândut un pachet de 73% din compania petrolieră rusă Sibneft către gigantul de stat Gazprom, pentru 9,87 miliarde de lire sterline.

scroll to top