Închide

Noul plan prezentat de Charles Michel, în cadrul summit-ului UE, un pas în direcția corectă

Avatar

Foto - wikipedia.org

Timp de citire: < 1 minut

Noua propunere privind planul de relansare a Uniunii Europene este un ”pas în direcţia corectă”, a declarat sâmbătă un diplomat olandez, după ce ţara sa a lansat un apel la responsabilitate către participanţii la summitul de la Bruxelles început vineri, transmite Reuters.

”În final acesta este un pachet şi există mult mai multe probleme nesoluţionate. Dar propunerea privind guvernanţa, aşa cum a fost prezentată astăzi de către (preşedintele Consiliului European) Charles Michel, este un pas serios în direcţia corectă. Rămân multe chestiuni şi ajungerea la un acord depinde de următoarele 24 de ore”,

a spus diplomatul citat.

Preşedintele Consiliului European a propus sâmbătă ca valoarea pachetului general de relansare economică, de 750 de miliarde de euro, să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Principalele puncte de divergenţă sunt, până în prezent, repartizarea granturilor şi a împrumuturilor şi condiţiile de acordare a fondurilor respective, cel mai reticent fiind grupul ţărilor ”frugale” (Austria, Olanda, Suedia, Danemarca).

La sosirea la sediul Consiliului, sâmbătă dimineaţă, premierul olandez Mark Rutte avertizase că nu va accepta un compromis cu orice costuri.

scroll to top