Noutate legislativă: a intrat în vigoare legea care plafonează dobânzile practicate de IFN-uri
Începând cu data de 11 noiembrie, intră în vigoare prevederile Legii 243/2024, adoptată de Parlament încă din luna martie, dar care a trebuit să treacă printr-un control de constituționalitate. Este vorba despre legea prin care consumatorii sunt protejați de dobânzile excesive la credite, inclusiv de cele practicate de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri), unele dintre acestea având anterior dobânzi care ajungeau chiar și la 1600%.
Legea urmărește să protejeze consumatorii împotriva practicilor abuzive, impunând un cadru mai riguros și transparent pentru activitatea IFN-urilor și a firmelor de recuperare de creanțe.
Conform noilor reglementări, pentru creditele de consum, dobânda anuală efectivă (DAE) nu trebuie să depășească “cu mai mult de 27 de puncte procentuale” dobânda de creditare stabilită de Banca Națională a României.
În cazul creditelor ipotecare destinate investițiilor imobiliare, DAE nu poate depăși “cu mai mult de 8 puncte procentuale” dobânda BNR aplicabilă pe piața financiară internă.
În plus, cu titlu de excepție, se prevede că, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu va putea fi mai mare de 1% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu va putea depăși dublul valorii totale a creditului.
De asemenea, în situația în care nivelul DAE sau, după caz, al costului total al creditării pe zi și/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele menționate mai sus, “aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluționare alternativă a litigiilor”.
Ca atare, în situaţia depăşirii plafoanelor deja amintite, consumatorul va putea solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul va fi obligat să transmită acestuia, în termen de maximum 30 de zile de la primirea cererii corespunzătoare a consumatorului, o propunere, în scris, de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare.
Aceste aspecte se vor aplica și în cazul cesiunilor de creanță.