O categorie de ”lucrători esențiali”, ignorată de toată lumea. Norvegia le face dreptate
Primul ministru al Norvegiei, Erna Solberg, a avertizat cu privire la o iminentă criză umanitară și comercială, dacă celor aproximativ 800.000 de oameni care compun personalul navigant din întreaga lume, aflați în diverse situații complicate din cauza pandemiei de COVID-19, nu li se vor oferi drepturi și beneficii similare celorlalte categorii de ”lucrători esențiali”, anunță publicația de profil GCaptain.
D-na. Solberg va susține un discurs transmis online la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de sâmbătă, pentru a atrage atenția asupra acestei probleme de amplitudine globală. Într-un interviu acordat Bloomberg News, Solberg a spus că solicită ”tuturor statelor membre să admită calitatea de lucrători esențiali a navigatorilor”, solicitând totodată aplicarea protocolului Organizației Maritime Internaționale pentru schimbările operate în componența echipajelor.
”O mare parte a comerțului mondial – fie că vorbim despre medicamente și echipamente medicale, energie sau alimente, se desfășoară pe mare. Trebuie să înțelegem cu toții că, dacă nu se vor depune toate eforturile pentru eliberarea navigatorilor blocați în diverse forme și locuri în această perioadă, atunci transportul s-ar putea opri în cele din urmă, ceea ce ar putea avea repercusiuni catastrofale pentru economia mondială”, arată premierul Norvegiei în discurs.
Pandemia a provocat industriei navale o criză comercială și umanitară fără precedent, în condițiile în care membrii echipajelor sunt deseori împiedicați să debarce la țărm, în unele cazuri aceste situații durând până la un an, potrivit Ernei Solberg. Situația actuală ignoră exigențele Organizației Maritime Internaționale, mai multe rapoarte sugerând că unii dintre cei afectați sunt blocați pe vase fără plată.
”Este îngrozitor pentru marinarii care trec prin asta și este îngrozitor și pentru familiile lor de acasă”, spune Solberg. ”Aștept de la comunitatea internațională să analizeze cu multă atenție această situație. De asemenea, așteptăm la acțiuni mai serioase și mai concrete din partea statelor membre ONU și a altor țări”, încheie premierul de la Oslo.