O etichetă ce arată impactul asupra climei, planul Franței de a revoluționa industria modei

,
Autor:    -  
shopping mall, shop windows, fashionable clothes
Fotografie de PhotoMIX-Company pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Este mai bine pentru mediu dacă cumpărați un tricou nou din bumbac sau unul reciclat? Pai depinde. Reciclarea are beneficii aparente, dar procesul scurtează fibrele de bumbac și, prin urmare, de obicei trebuie amestecat cu ceva material pe bază de ulei pentru a nu se destrama. Astfel de compromisuri fac dificilă determinarea cotei reale de durabilitate a hainelor – dar mărcile din Europa nu vor avea în curând de ales, potrivit Euractiv.

Anul viitor, Franța va adopta un decret care va cere ca fiecare articol de îmbrăcăminte vândut în țară să poarte o etichetă care să detalieze impactul exact asupra climei.

Un calendar exact nu a fost încă finalizat, dar se așteaptă ca etichetele să devină rapid obligatorii, iar Uniunea Europeană elaborează o regulă similară pentru întregul bloc.

Pentru firmele de îmbrăcăminte, asta înseamnă jonglarea cu multe puncte de date diferite și conflictuale: unde și cum au fost cultivate materiile prime? Ce ​​a fost folosit pentru a-l colora? Cât de departe a călătorit? Fabrica era alimentată cu energie solară sau cărbune?

Agenția Franceză pentru Tranziție Ecologică (Ademe) testează în prezent 11 propuneri privind modul de colectare și comparare a datelor – și cum ar putea arăta eticheta rezultată pentru consumatori – folosind 500 de articole de îmbrăcăminte din viața reală.

„Mesajul legii este clar – va deveni obligatoriu, așa că mărcile trebuie să se pregătească, să își facă produsele trasabile, să organizeze colectarea automată a datelor”, a declarat pentru AFP Erwan Autret, unul dintre coordonatorii Ademe. „Unii spun că modelele sunt prea simple, unii spun că sunt prea complicate, dar este un semn al maturității dezbaterii că nimeni nu mai pune la îndoială necesitatea acestor calcule.”

Necesitatea schimbării în modă este urgentă.

Statisticile sunt greu de verificat, dar ONU spune că industria este responsabilă pentru 10% din emisiile globale de carbon, precum și pentru o parte semnificativă a consumului de apă și a deșeurilor.

Etichetele pot fi o parte cheie a soluției, spun militanții.

„Va forța mărcile să fie mai transparente și mai informate… să colecteze date și să creeze relații pe termen lung cu furnizorii lor – toate lucrurile pe care nu sunt obișnuiți să le facă”, a declarat Victoire Satto, de la The Good Goods, o agenție media axată pe modă durabilă. „În acest moment pare infinit de complex”, a adăugat ea. „Dar l-am văzut aplicat în alte industrii, cum ar fi consumabilele medicale.”

Industria textilă s-a grăbit să vină cu soluții tehnice.

O prezentare recentă a Premiere Vision, o conferință de textile din Paris, a evidențiat multe procese noi, inclusiv tăbăcirea netoxică a pielii, coloranți extrași din fructe și deșeuri – și chiar lenjerie biodegradabilă care poate fi aruncată pe compost.

Dar cheia durabilității este utilizarea țesăturii potrivite pentru îmbrăcămintea potrivită, a spus Ariane Bigot, șeful adjunct al departamentului de modă al Premiere Vision.

Aceasta înseamnă că țesăturile sintetice și pe bază de ulei vor avea în continuare un loc, a spus ea: „Un material sintetic puternic, cu o durată de viață foarte lungă, ar putea fi potrivit pentru anumite utilizări, cum ar fi o îmbrăcăminte care necesită puțină spălare”.

Prin urmare, este dificil să captați toate aceste compromisuri într-o singură etichetă simplă pe un articol de îmbrăcăminte.

„Este foarte complicat”, a spus Bigot. „Dar trebuie să începem.”

Agenția franceză urmează să colecteze rezultatele fazei sale de testare până în primăvara anului viitor, înainte de a preda rezultatele parlamentarilor.

În timp ce mulți salută etichetele, activiștii spun că acest lucru ar trebui să fie doar o parte a unei represiuni mai ample asupra industriei modei.

„Este foarte bine să punem accent pe analiza ciclului de viață, dar trebuie să facem ceva în acest sens dincolo de etichete”, a spus Valeria Botta, de la Environmental Coalition on Standards. „Accentul ar trebui să se pună pe stabilirea unor reguli clare privind proiectarea produselor pentru a interzice cele mai proaste produse de pe piață, a interzice distrugerea mărfurilor returnate și nevândute și a stabili limite de producție”, a spus ea pentru AFP. „Consumatorii nu ar trebui să fie nevoiți să lupte pentru a găsi o opțiune durabilă – aceasta ar trebui să fie implicită.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!