Închide

Obiectiv turistic unic în România: plimbări cu bicicleta feroviară, pe ”Planeta Petrila”

Avatar
Ciclodrezina Turistica Petrila 3

Ciclodrezina turistică de pe ”Planeta Petrila”. Sursa foto: Servus Hunedoara / Vlad Adrian Ursu.

Timp de citire: 2 minute

Duminică a fost lansată prima bicicletă feroviară – ciclodrezină – turistică din Valea Jiului, care va circula pe calea ferată îngustă dintre fosta Exploatare Minieră Petrila și Mina Lonea, aflată încă în funcțiune. Cei care vor vizita zona vor avea prilejul să facă o plimbare cu ineditul vehicul, asemănător cu un vagonet, pus în mișcare pe șine prin acționarea unor pedale, aidoma unei biciclete. Ciclodrezina de la Petrila a fost construită de inginerul Viorel Constantin Stroe, în propriul său atelier, și este prima de acest gen din Valea Jiului, scrie publicația locală Servus Hunedoara.

Ciclodrezina va circula cu aprobarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) pe linia ferată îngustă, pe traseul cuprins între fosta Mină Petrila și Mina Lonea. Evenimentul de lansare a avut loc la Mina Petrila, areal cunoscut de-acum sub genericul ”Planeta Petrila”.

”Mulțumesc doamnei Adina Vințan, domnului Ion Barbu, lui Cătălin Cenușe și doamnei Ina Berar, precum și tuturor celor implicați în transformarea acestui fost spațiu industrial într-un spațiu cultural de excepție. Vom iniția discuții cu CEH pentru ca această ciclodrezină să poată circula în zilele de weekend pe o porțiune din această cale ferată și vă vom anunța data la care aceasta va intra în programul turistic. Invităm pe toți cetățenii Văii Jiului și ai județului Hunedoara în această inedită călătorie pe «Planeta Petrila»”, a transmis Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Ciclodrezina a avut prima călătorie de probă pe data de 1 mai, iar după ce testele s-au finalizat cu succes și după efectuarea unor mici ajustări, duminică a fost lansată oficial.

Vehiculul îi poartă pe turiști pe un traseu de câțiva kilometri, iar o călătorie durează aproape două ore, dus-întors.

”Utilizarea unor astfel de «biciclete feroviare» este populară prin alte părți ale lumii. În Franța există chiar și o federație «Velorrails de France», cu peste 90 de trasee de cale ferată dezafectate și reabilitate, pe care circulă trenuri turistice și alte astfel de vehicule. Clubul Montan «Floarea Reginei» intenționează să propună actualului proprietar și autorităților locale și județene ca această cale ferată să nu fie dezafectată odată cu închiderea EM Lonea, ci să fie folosită pentru dezvoltarea turismului prin exploatarea patrimoniului industrial existent, alături de obiectivele protejate din «Exploatarea Culturală Petrila», inclusiv prin clasarea și introducerea căii ferate ca zonă protejată cu potențial de valorificare turistică și dezvoltare integrate, conform prevederilor Legii 350/2001”, arată membrii Asociației ”Valea Jiului Implicată”.

Inginer Viorel Constantin Stroe 768x512
Inginerul Viorel-Constantin Stroe, constructorul ciclodrezinei turistice de pe ”Planeta Petrila”. Sursa foto: Servus Hunedoara / Vlad Adrian Ursu.
scroll to top