Închide

Oferta de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană va fi evaluată luna viitoare

Avatar
buildings, houses, ukraine

Fotografie de nextvoyage pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Executivul Uniunii Europene urmează să prezinte pe 8 noiembrie o evaluare a progreselor înregistrate de Ucraina în ceea ce privește candidatura sa la aderare, au declarat trei oficiali, o etapă cheie în decizia blocului de a începe sau nu negocierile de aderare cu Kievul, potrivit CNBC.

Evaluarea va fi prezentată într-un raport anual al Comisiei Europene cu sediul la Bruxelles, care va detalia în ce măsură țările care doresc să adere la blocul celor 27 de națiuni au avansat în îndeplinirea criteriilor economice, juridice și de altă natură necesare.

În cadrul summitului liderilor UE din 14-15 decembrie, se așteaptă o decizie privind lansarea negocierilor oficiale de aderare cu Ucraina, o prioritate majoră pentru Kiev în lupta împotriva invaziei rusești.

Se așteaptă ca Kievul să primească o recomandare pozitivă, eventual sub rezerva unor condiții suplimentare legate de combaterea corupției și de drepturile minorităților, această din urmă problemă fiind ridicată de Ungaria.

Dintre ceilalți candidați, un oficial UE a declarat săptămâna aceasta că o recomandare similară ar putea veni pentru Moldova, unde blocul este, de asemenea, angajat într-un război geopolitic cu Rusia.

În ceea ce privește Georgia, “juriul încă nu a decis” dacă va primi sau nu statutul oficial de candidat, a spus persoana respectivă, lucru pe care Kievul l-a obținut în iunie anul trecut, la scurt timp după ce Rusia a început invazia.

Orice decizie de extindere necesită susținerea unanimă a tuturor membrilor blocului, ceea ce ar putea fi dificil de obținut pentru țările din Balcanii de Vest, potrivit oficialilor și diplomaților UE.

În schimb, aceștia au declarat că regiunea ar putea obține asistență financiară suplimentară în urma unei revizuiri a bugetului comun al blocului, aspect asupra căruia urmează să se ia o decizie la summitul din decembrie.

Propunerea Comisiei pentru această revizuire include alocarea a 50 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina până în 2027, precum și alocarea a încă 15 miliarde de euro pentru gestionarea imigrației neautorizate.

Deciziile bugetare necesită, de asemenea, unanimitate în cadrul blocului, iar unele țări membre au cerut să crească și cheltuielile pentru combaterea dezastrelor naturale, precum incendiile și inundațiile, au declarat sursele.

scroll to top