Închide

OMS: Nu este recomandată administrarea de analgezice înainte de vaccinul COVID-19

Avatar
Ap21083658092031 E1616680698987

Sursă foto: AP via NewsNation Now

Timp de citire: 2 minute

Nu este recomandată administrarea de analgezice înainte de vaccinul COVID-19 pentru a preveni potențialele efecte secundare, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit Euronews.

OMS și-a reiterat sfatul după ce au continuat să circule online zvonuri înșelătoare în Europa.

Mai multe postări pe rețelele de socializare au promovat în mod fals presupuse medicamente care pot atenua potențialele efecte secundare ale vaccinului împotriva Covid-19. Acestea includ antihistaminice și analgezice, care pot fi cumpărate de obicei de la farmacii și magazine.

Într-o declarație adresată Euronews, OMS a reiterat faptul că cetățenii nu sunt sfătuiți să ia analgezice înainte de vaccin deoarece ar putea avea un impact asupra eficacității vaccinului.

„Nu este recomandată administrarea de analgezice, cum ar fi paracetamolul, înainte de a primi vaccinul COVID-19, pentru a preveni efectele secundare”,

a spus un purtător de cuvânt.

“Asta pentru că nu se știe cum pot afecta analgezicele cât de bine funcționează vaccinul.”

“Cu toate acestea, puteți lua paracetamol sau alte analgezice dacă dezvoltați efecte secundare precum durere, febră, cefalee sau dureri musculare după vaccinare.”

Efectele secundare frecvente ale vaccinului, cum ar fi durerea brațelor, durerile de cap sau oboseala, sunt minore în majoritatea cazurilor, a adăugat OMS.

Totuși, deși antihistaminicele pot atenua anumite reacții alergice, acestea nu sunt concepute pentru a le preveni.

„Nu există niciun motiv să luați antihistaminice pentru a încerca să limitați simptomele pe care le-ați putea obține după vaccinare”,

a declarat profesorul Luke O’Neill, președintele Catedrei de Biochimie de la Trinity College Dublin.

“În general, oricum nu există niciun motiv să luați medicamente decât dacă dezvoltați un fel de simptome.”

„Dacă luați deja orice medicament, ar trebui să consultați medicul de familie, deoarece unele persoane pot fi sfătuite să continue să ia antihistaminice pentru erupții cutanate și alte reacții alergice”,

a declarat profesorul O’Neill pentru Euronews.

scroll to top