Închide

ONU avertizează: Emisiile globale vor scădea cu doar 2% până în 2030. Progresele nu sunt suficiente

Avatar
burning, earth, heat

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernele nu fac suficiente progrese în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră astfel încât să prevină cele mai grave urmări ale încălzirii globale, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite (ONU), potrivit Reuters

Raportul vine cu doar câteva săptămâni înainte ca liderii mondiali să se reunească la Dubai pentru conferinţa anuală a ONU privind clima – COP28, la care guvernele vor face presiuni pentru sporirea acţiunilor în privința climei, inclusiv o posibilă eliminare treptată a combustibililor fosili înainte de 2050.

„COP28 trebuie să fie un punct de cotitură istoric în acest deceniu critic”, a declarat Sultan al-Jaber, şeful companiei petroliere naţionale din Emiratele Arabe Unite, care va prezida discuţiile. 

Conform actualelor planuri climatice cunoscute sub numele de Contribuţii determinate la nivel naţional (NDC), care ar trebui aplicate de fiecare țară, emisiile ar putea creşte, până la sfârşitul acestui deceniu, cu 9% peste nivelurile din 2010, chiar dacă NDC-urile sunt în totalitate implementate, se arată în raport. 

Emisiile de gaze cu efect de seră ar urma să scadă cu 2% sub nivelurile din 2019 până în 2030, precizează raportul, conform căruia lumea se va confrunta cu un vârf al emisiilor în acest deceniu. 

Procentul este mult sub reducerea de 43% față de nivelurile din 2019, despre care Grupul interguvernamental de experţi privind clima (IPCC) susţine că este necesară pentru menţinerea în limita obiectivului de 1,5 grade Celsius creștere medie globală a temperaturii, prevăzut în Acordul de la Paris. 

„Ambiţia la nivel global a stagnat în ultimul an, iar planurile climatice naţionale sunt uimitor de nealiniate cu ştiinţa”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.  „Prăpastia dintre necesitate şi acţiune este mai ameninţătoare ca niciodată”. 

În conformitate cu Acordul de la Paris din 2015, prin care ţările au convenit limitarea încălzirii globale la „cu mult sub” 2 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale, ţările trebuie să prezinte şi să îşi actualizeze NDC-urile la fiecare cinci ani. 

Raportul ONU a analizat aproape 200 de aplicaţii, inclusiv 20 de NDC-uri noi sau actualizate primite în septembrie 2023. 

Planurile naţionale au înregistrat o îmbunătăţire marginală comparativ cu ambiţiile de anul trecut, fiind estimată o creştere a emisiilor cu 11% comparativ cu nivelurile din 2010. 

„Guvernele în ansamblu fac paşi mărunţi pentru a preveni criza climatică”, a declarat secretarul executiv al ONU pentru Schimbările Climatice, Simon Stiell. 

Unele state se pot afla într-o poziţie mai bună decât altele. 

O analiză a Centrului de cercetare pentru energie şi aer curat din Helsinki a constatat, săptămâna aceasta, că emisiile de dioxid de carbon ale Chinei ar putea începe să intre într-un „declin structural” încă de anul viitor, parţial datorită numărului record de instalații de energie regenerabilă. 

Ceea ce se întâmplă în China şi Statele Unite, cei doi cei mai mari generatori de emisii ai lumii, va fi deosebit de important pentru atingerea obiectivelor climatice globale.

scroll to top