Închide

Operațiunile de minare pentru Bitcoin din China amenință obiectivele de climă ale țării

Avatar
samsung criptomoneda

Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Consumul de energie și emisiile de carbon rezultate din minarea de Bitcoin vor afecta eforturile climatice ale Chinei, fără reglementări mai stricte și modificări de abordare, potrivit unui studiu publicat în Nature Communications săptămâna aceasta.

Consumul de energie din minarea de Bitcoin în China – țara care reprezintă mai mult de 75% din operațiunile de blockchain Bitcoin la nivel global, începând cu aprilie 2020 – va atinge un vârf estimat în 2024, la aproximativ 297 terawatt/oră, generând 130 de milioane de tone de emisii de carbon, conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Academiei de Științe din China, Universitatea Cornell, Universitatea Tsinghua și Universitatea din Surrey, potrivit Bloomberg.

Consumul de energie al Chinei din extracția de Bitcoin în 2024 va depăși nivelul total al consumului de energie al unor țări precum Italia sau Arabia Saudită, potrivit studiului, iar emisiile de carbon vor depăși producțiile anuale de emisii de gaze cu efect de seră ale unor țări, inclusiv Olanda, Spania și Republica Cehă.

Tranzacțiile Bitcoin sunt procesate de mineri – argou criptografic pentru companiile care operează o gamă vastă de rețele de computere. Minerii concurează pentru a confirma tranzacțiile și pentru a primi noi monede în schimb, dar necesită cantități uriașe de energie pentru a-și rula programele.

Criptomonedele au câștigat mai multă atenție în ultimele luni, după ce prețul Bitcoin a crescut de aproximativ opt ori în ultimul an și întreaga piață de criptomonede a depășit recent 2.000 de miliarde de dolari în capitalizare de piață. Acest lucru mărește stimulentele pentru exploatarea și utilizarea Bitcoin, deși algoritmul necesită o putere de calcul masivă pentru validarea tranzacțiilor, iar hardware-ul “minier” generează emisii considerabile de carbon.

Deoarece China are o energie electrică mai ieftină, mai puțin taxată și furnizată de multe centrale pe bază de cărbune și de hidrocentrale, a devenit una dintre cele mai căutate destinații pentru minarea de Bitcoin. Cercetătorii au descoperit că politicile individuale de reglementare a amplasamentului ar putea fi mai eficiente în reducerea emisiilor din industrie. Acestea ar putea induce modificări în structura consumului de energie a activităților miniere, în comparație cu politica punitivă privind impozitul pe carbon, care este mai populară astăzi.

Ca parte a angajamentelor din Acordul de la Paris de a lupta împotriva încălzirii globale, președintele chinez Xi Jinping a promis că China va atinge vârful emisiilor de carbon până în 2030 și va deveni o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060. De atunci, diverse sectoare de activitate din China au anunțat că vor pregăti planuri concrete pentru a ajunge la neutralitatea carbonului.

Cu toate acestea, funcționarea blockchain-ului Bitcoin nu este listată ca un departament independent pentru emisiile de carbon în China, ceea ce „adaugă dificultăți factorilor de decizie în a monitoriza comportamentele reale ale industriei Bitcoin și de a concepe politici bine direcționate”, potrivit cercetătorilor.

„Fără intervenții adecvate și politici fezabile, operațiunile intensive de minare Bitcoin din China pot crește rapid ca o amenințare care ar putea submina efortul de reducere a emisiilor care are loc în țară”, au spus cercetătorii.

scroll to top