Închide

Viktor Orbán acuză oficialii de la Washington şi Bruxelles de amestec în politica ungară

Avatar
Orban Epp2

Sursa foto: AFP / Emmanuel Dunand.

Timp de citire: 2 minute

Premierul ungar Viktor Orbán a acuzat sâmbătă Washington-ul şi Bruxelles-ul că încearcă să se amestece în politica internă a Ungariei și le-a cerut susținătorilor săi să apere realizările de un deceniu ale guvernului său, potrivit Reuters.

Pentru prima dată de când a venit la putere în 2010, Orban se va confrunta cu un front unit al partidelor de opoziție, inclusiv socialiștii, liberalii și fosta extremă-dreapta, acum centru-dreapta, Jobbik, la alegerile parlamentare din 2022.

Alianța formată din șase partide este condusă de Peter Marki-Zay, un conservator catolic în vârstă de 49 de ani, tată a șapte copii și primar al unui oraș mic, care pare să întruchipeze valorile tradiționale pe care Orban le susține în mod public și este văzut ca un adversar dur.

Orbán a declarat în fața a zeci de mii de simpatizanţi adunaţi în centrul Budapestei că Washingtonul şi miliardarul George Soros ajută opoziţia ungară cu bani, reţele de activişti şi mass-media.

Dar ce contează nu este ceea ce ei doresc la Bruxelles, la Washington şi în mass-media controlate din străinătate. Maghiarii sunt cei care-şi vor hotărî propriul destin. Forţa noastră stă în unitate (…), credem în aceleaşi valori: familia, naţiunea şi o Ungarie puternică şi independentă”, a clamat el.

La un miting separat al opoziției, Marki-Zay a spus că, dacă va fi ales, guvernul său va elabora o nouă constituție, va înfrânge corupția, va introduce moneda euro și va garanta libertatea presei.

Acest regim a devenit insuportabil moral … impulsul pe care îl avem acum ar trebui să ne ducă în aprilie 2022, a spus el.

Sondajele de opinie arată că partidul Fidesz al lui Orbán și alianța de opoziție merg umăr la umăr, cu aproximativ un sfert dintre alegători indecisi.

Aniversarea de sâmbătă a răscoalei din 1956 împotriva stăpânirii sovietice i-a oferit lui Orbán o platformă simbolică pentru agenda sa, în timp ce partidul său Fidesz își intensifică campania preelectorală.

El a oferit electoratului sprijin financiar, inclusiv o reducere a impozitului pe venit de 2 miliarde de dolari pentru familii și și-a intensificat retorica puternică anti-imigrație.

Guvernul Orban, alături de principalul său aliat Polonia, a avut probleme cu Bruxellesul în legătură cu libertățile mass-media, problemele statului de drept și drepturile LGBT – afirmând totodată că interesul Ungariei este să rămână membru al unei Uniuni Europene puternice.

Bruxelles-ul ne vorbește și ne tratează, împreună cu polonezii, ca și cum am fi un dușman … ei bine, este timpul ca aceștia să înțeleagă că nici măcar comuniștii nu ne-ar putea învinge, le-a spus Orban susținătorilor săi, care fluturau steagul național și țineau bannere cu sloganuri precum „Bruxelles echivalează cu dictatura”.

scroll to top