Viktor Orbán acuză oficialii de la Washington şi Bruxelles de amestec în politica ungară


Autor:    -  
Orban Epp2
Sursa foto: AFP / Emmanuel Dunand.

Timp de citire: 2 minute

Premierul ungar Viktor Orbán a acuzat sâmbătă Washington-ul şi Bruxelles-ul că încearcă să se amestece în politica internă a Ungariei și le-a cerut susținătorilor săi să apere realizările de un deceniu ale guvernului său, potrivit Reuters.

Pentru prima dată de când a venit la putere în 2010, Orban se va confrunta cu un front unit al partidelor de opoziție, inclusiv socialiștii, liberalii și fosta extremă-dreapta, acum centru-dreapta, Jobbik, la alegerile parlamentare din 2022.

Alianța formată din șase partide este condusă de Peter Marki-Zay, un conservator catolic în vârstă de 49 de ani, tată a șapte copii și primar al unui oraș mic, care pare să întruchipeze valorile tradiționale pe care Orban le susține în mod public și este văzut ca un adversar dur.

Orbán a declarat în fața a zeci de mii de simpatizanţi adunaţi în centrul Budapestei că Washingtonul şi miliardarul George Soros ajută opoziţia ungară cu bani, reţele de activişti şi mass-media.

Dar ce contează nu este ceea ce ei doresc la Bruxelles, la Washington şi în mass-media controlate din străinătate. Maghiarii sunt cei care-şi vor hotărî propriul destin. Forţa noastră stă în unitate (…), credem în aceleaşi valori: familia, naţiunea şi o Ungarie puternică şi independentă”, a clamat el.

La un miting separat al opoziției, Marki-Zay a spus că, dacă va fi ales, guvernul său va elabora o nouă constituție, va înfrânge corupția, va introduce moneda euro și va garanta libertatea presei.

Acest regim a devenit insuportabil moral … impulsul pe care îl avem acum ar trebui să ne ducă în aprilie 2022, a spus el.

Sondajele de opinie arată că partidul Fidesz al lui Orbán și alianța de opoziție merg umăr la umăr, cu aproximativ un sfert dintre alegători indecisi.

Aniversarea de sâmbătă a răscoalei din 1956 împotriva stăpânirii sovietice i-a oferit lui Orbán o platformă simbolică pentru agenda sa, în timp ce partidul său Fidesz își intensifică campania preelectorală.

El a oferit electoratului sprijin financiar, inclusiv o reducere a impozitului pe venit de 2 miliarde de dolari pentru familii și și-a intensificat retorica puternică anti-imigrație.

Guvernul Orban, alături de principalul său aliat Polonia, a avut probleme cu Bruxellesul în legătură cu libertățile mass-media, problemele statului de drept și drepturile LGBT – afirmând totodată că interesul Ungariei este să rămână membru al unei Uniuni Europene puternice.

Bruxelles-ul ne vorbește și ne tratează, împreună cu polonezii, ca și cum am fi un dușman … ei bine, este timpul ca aceștia să înțeleagă că nici măcar comuniștii nu ne-ar putea învinge, le-a spus Orban susținătorilor săi, care fluturau steagul național și țineau bannere cu sloganuri precum „Bruxelles echivalează cu dictatura”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!