Închide

Orban intră în hora USR și cere demiterea de urgență a ministrului Energiei. Care e motivul?

Avatar
Virgil Popescu Despre Orban

Foto: romaniatv.ro

Timp de citire: 2 minute

Deputatul neafiliat Ludovic Orban îi solicită premierului Nicolae Ciucă să iniţieze de urgenţă procedura de demitere a ministrului Energiei, Virgil Popescu.

“Îi solicit premierului Ciucă să iniţieze de urgenţă procedura de demitere a ministrului Virgil Popescu, în cazul în care nu o va face, va fi practic la fel de responsabil pentru dezastrul din viaţa de zi cu zi a românilor provocat de actualul Guvern, care nu a avut capacitatea să adopte măsurile eficiente pentru a proteja cetăţenii români, companiile româneşti, instituţiile româneşti de creşterea explozivă a preţurilor la facturi”, a spus Orban, miercuri, la Parlament.

El a solicitat majorităţii parlamentare să ia în dezbatere de urgenţă fie proiectul neafiliaţilor, fie al USR cu privire la măsurile pentru reducerea facturilor la energie.

“Pe lângă plafonare şi compensare, permit reducerea cu până la 40% a facturilor la energie electrică şi cu 30% la gazul natural dacă se adoptă măsurile prin care noi propunem ca statul să renunţe la taxele pe care trebuie să le plătească consumatorul român în factură pentru acciză, certificat verde, taxă de cogenerare şi, de asemenea, să se reducă cu 14 procente, de la 19% la 5%, TVA la energie. Aceste măsuri le propunem pe un an de zile, nu până la data de 1 aprilie aşa cum propune Guvernul. Creşterea explozivă a preţului la energie nu va fi temperată odată cu data de 1 aprilie şi va apăsa şi mai mult asupra românilor după data de 1 aprilie. Măsurile trebuie luate pe o perioadă mai lungă”, a explicat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Deputatul neafiliat a criticat faptul că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a plecat de la dezbaterea moţiunii simple depusă de USR.

“Din punctul meu de vedere, cel mai grav lucru care s-a petrecut la moţiunea simplă depusă de USR contra ministrului Energiei este faptul că Virgil Popescu a fugit de la Parlament fără niciun fel de explicaţie, a încălcat Constituţia, care stabileşte clar obligativitatea miniştrilor de a fi prezenţi la reuniunile Parlamentului la care sunt solicitaţi să fie prezenţi şi lucrul cel mai grav – nu a oferit nici parlamentarilor, nici românilor răspunsuri la întrebări care afectează grav viaţa de zi cu zi a românilor: De ce au crescut facturile şi care sunt soluţiile Guvernului pentru a reduce facturile? Fuga ministrului reprezintă un precedent inacceptabil pentru că, în conformitate cu Constituţia, singura instituţie care are drept de control asupra Guvernului este Parlamentul, pentru că Parlamentul este izvorul de legitimitate al unui Guvern, unui vot de încredere acordat de majoritatea parlamentară către Guvern”, a afirmat Orban.

El a susţinut că în mandatul său de premier Virgil Popescu “nu a dovedit atâta lipsă de empatie, superficialitate şi rea-voinţă în tratarea problemelor oamenilor”.

Orban a mai afirmat că “Guvernul, în mod intenţionat, adună resurse suplimentare pe care vrea să le distribuie sub formă de pomeni electorale pe spinarea consumatorului casnic, consumatorului industrial sau consumatorului instituţie”.

scroll to top