Închide

Oxagon, cea mai mare structură plutitoare din lume construită de arabi

Avatar
Region Oxagon

https://www.neom.com/en-us/regions/oxagon

Timp de citire: 2 minute

Arabia Saudită a anunțat un nou proiect ambițios. Este vorba despre un oraș cu opt laturi, numit Oxagon, care va pluti pe Marea Roșie, nu departe de NEOM, acea zonă nou creată în curs de realizare în nord-vestul regatului și care ar urma să fie de 33 de ori mai mare decât orașul New York.

Oxagon va fi cea mai mare structură plutitoare din lume și „va găzdui primul port complet automatizat din lume, precum și prima platformă logistică integrată din lume”. Nu se precizează cât va costa proiectul Oxagon și nici cum rămâne orașul pe linia de plutire. Marea Roșie este una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume, 10% din comerțul mondial traversând anual această întinere de ape, potrivit DCNews.ro

Proiectul Neom a fost conceput de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și este proiectul emblematic al planului său de 13 ani de modernizare a regatului conservator, numit „Viziunea 2030”. Neom este finanțat de Fondul de Investiții Publice (FIP) al Arabiei Saudite, patronat de succesorul la tron, care este și președintele Neom.

„Oxagon va fi catalizatorul creșterii economice și al diversității Neom și a regatului, ceea ce ne va permite să ne atingem obiectivele propuse în cadrul ambițiosului plan Vision 2030. Va contribui la dezvoltarea relațiilor comerciale, va sprijini crearea unui nou punct focal pentru transporturile de mărfuri internaționale. Mă bucur să văd asta”, declara recent primul Mohammed bin Salman.

Anunțul lui Oxagon urmează celui al altor proiecte ambițioase conduse de Arabia Saudită, inclusiv:

  • · „Linia”: un oraș propus cu zero carbon care traversează regiunea Neom și care urmează să fie construit de-a lungul unei linii de 168 de kilometri care se termină la Marea Roșie.
  • · „The Rig”: un parc tematic construit pe o platformă petrolieră abandonată din Golful Persic.
  • · „Prințul Mohammed Bin Salman Non-Profit City”: un cartier al capitalei Riad despre care se spune că găzduiește întreprinderi non-profit și sustenabile.

O serie de proiecte ale prințului moștenitor Mohammed bin Salman au suferit întârzieri în timpul pandemiei, dar lucrările la Neom sunt încă în desfășurare. Un fost diplomat american a declarat anterior pentru Insider că succesul politic al prințului moștenitor este „în mare măsură legat de succesul” unor astfel de proiecte.

scroll to top