”P7”| Cea mai scumpă plăcuță de înmatriculare s-a vândut la o licitație caritabilă din Dubai
Recordul mondial al celei mai scumpe plăcuțe de înmatriculare din istorie a fost stabilit sâmbătă, în timpul unei licitații caritabile desfășurate la hotelul ”Four Seasons” din Jumeirah. Un participant care a dorit să-și păstreze, deocamdată, anonimatul a băgat adânc mâna în buzunar și a plătit 55 de milioane de dirhami (cca. 15 mil. $) pentru plăcuța de înmatriculare cu numărul ”P7”, doborând astfel un record care data din urmă cu mai bine de un deceniu, fiind stabilit tot în Emirate, scrie Bloomberg.
Compania de licitații Emirates Auction a scos la licitație plăcuța cu numărul ”P7” – care, la prima vedere, pare că indică doar numărul 7 singur, cu un ”P” inscripționat mult în lateral – alături de alte plăcuțe de înmatriculare și de câteva numere de telefon preferențiale.
Încasările vor merge către o inițiativă caritabilă globală de sprijin alimentar pe care a lansat-o Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, ”One Billion Meals”, menită să aline foametea în țările sărace.
Recordul anterior fusese stabilit la Abu Dhabi, unde s-au plătit, acum 15 ani, 52,2 milioane de dirhami pentru plăcuța cu numărul 1, adjudecată de omul de afaceri local Saeed Abdul Ghaffar Khouri.
La licitația organizată sâmbătă cu sprijinul Autorității de Drumuri și Transport din Dubai și al operatorilor de telefonie mobilă Etisalat și Du, s-au strâns aproape 100 de milioane de dirhami (aproape 27 de mil. $).
La ce ajută un număr de înmatriculare preferențial?
Tradiția numerelor preferențiale – cât mai scurte cu putință – a fost prezentă și în România. Să ne reamintim doar de numerele de înmatriculare scurte ale protipendadei comuniste de dinainte de 1989.
În Emiratele Arabe Unite (EAU) este deja o obișnuință organizarea de licitații pentru plăcuțe de înmatriculare preferențiale, iar criteriul de evaluare este relativ același: cu cât numărul este mai scurt și mai ușor de observat de trecători, cu atât posesorul trebuie să liciteze mai mult. În general, banii strânși astfel merg în același fond caritabil gestionat de Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul suprem din Dubai, care ocupă concomitent și funcțiile de vicepreședinte și prim-ministru al EAU.
Pentru cei superbogați care participă la licitații este un prilej potrivit pentru a-și etala statutul și bogăția, bifând, totodată, și latura caritabilă a activității lor.
De ani buni de zile, Dubaiul reprezintă un spațiu sigur de refugiu pentru superbogații planetei, un loc în care își pot expune bogăția și pot trăi un stil de viață luxuriant și fără taxe.
În timp ce alte părți ale lumii își face griji din cauza pericolului unei posibile recesiuni economice, economia emiratului rămâne robustă, bazată pe vânzările de petrol. Afluxul de bogăție din ultimii circa 20 de ani au susținut și piața imobiliară, care a cunoscut o creștere exponențială în această perioadă.
Chiar și o parte din expații plătiți la un nivel mediu-superior se bucură de o viață luxoasă, în comparație cu cea pe care ar trăi-o în țările lor de origine, mai ales grație cotelor mai mici ale impozitelor.
Există și un revers al medaliei, care începe să se dezvăluie tot mai mult: recentul boom imobiliar și pandemia de Covid-19 au condus la creșterea uriașă a chiriilor, iar locuitorii clasei de mijloc din Emirate cunosc o deteriorare a statului lor.
Revenind la plăcuțele de înmatriculare, omul de afaceri Balvinder Singh Sahni, cunoscut și sub numele local de Abu Sabah, a achiziționat plăcuța cu numărul ”D5” în 2016 pentru 33 de milioane de dirhami. Despre ”investiția” făcută în aceasta, spunea:
”Dubaiul este un oraș de aur, un oraș pentru oameni mari, pentru oameni siguri, cu oameni de treabă. Prin urmare, toți cei de aici vor să-și arate statutul pe care îl au.”
Sahni a povestit că pentru prima dată când a ajuns la hotelul Burj Al Arab, în 2006, oamenii de la poartă i-au interzis să intre în hotel, tocmai pentru că plăcuța de înmatriculare a mașinii sale avea un număr prea lung. I s-a spus că are nevoie fie de o plăcuță de înmatriculare cu cel mult două cifre, fie de o rezervare anterioară:
”Toată viața am visat să am un număr dintr-o singură cifră. Când am avut ocazia și mi s-a spus că toți acești bani se duc către campanii de caritate, am intrat all-in.”
Sahni mai spune că plăcuța ”D5” i se potrivește de minune, deoarece numărul lui preferat este ”9”, iar dacă aduni D (a patra literă a alfabetului) cu 5, obții tocmai 9.