Pariul de 1 miliard de dolari al Spotify pe podcasturi se transformă într-o dramă


Autor:    -  
Podcast Spotify Lectiadeeconomie By Afaceri.news

Timp de citire: 3 minute

Ascultați episoadele din podcastul #LecțiadeEconomie AICI!

Spotify a cheltuit peste 1 miliard de dolari pentru a construi un imperiu al podcasturilor. A încheiat contracte spectaculoase cu Kim Kardashian, cu familia Obama și cu prințul Harry și Meghan Markle. A plătit 286 de milioane de dolari pentru studiouri de podcasturi și a cheltuit peste 250.000 de dolari pe un episod pentru emisiuni exclusive pentru a atrage noi ascultători, potrivit The Wall Street Journal.

Pariul nu a dat roade.

Cele mai multe dintre emisiunile sale nu sunt profitabile, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, iar compania a redus recent personalul și programarea pentru a-și încetini pierderile. Compania, care s-a luptat să raporteze profituri consistente, a pierdut 527 de milioane de euro în cele șase luni care s-au încheiat în iunie, la venituri de 6,2 miliarde de euro.

Nimeni din acest domeniu nu face prea mulți bani din podcasturi, dar Spotify, care a cheltuit mult mai mult pe acest mediu decât rivalii săi, are mai mult de pierdut decât majoritatea. Concurenții lui Spotify, inclusiv Amazon, Apple și Google, giganți din domeniul tehnologiei cu propriile servicii de audiostreaming, au alte afaceri mai profitabile.

Veniturile din podcasturi în SUA ar trebui să ajungă la 2,3 miliarde de dolari în acest an, o creștere de 25% față de 2022, potrivit Interactive Advertising Bureau, un grup din industrie, și se așteaptă să se dubleze până în 2025. Acest lucru reprezintă o felie mică din piața de publicitate digitală de 200 de miliarde de dolari. Spotify și-a cheltuit banii pentru a ajunge în vârful unei industrii care s-a dovedit a fi mai puțin profitabilă decât părea atunci când a început, în 2018.

“Mărimea pariului în raport cu mărimea pieței pare irațională în retrospectivă”, a declarat Evan Shapiro, consultant media și producător, despre investiția Spotify în podcasturi. “Nu mai au cale de rulare”.

Bazinul de ascultători de podcasturi este în creștere, dar avalanșa de emisiuni de pe diverse platforme de streaming face dificilă spargerea de noi hituri. Confruntându-se cu concurența între genuri și formate, Spotify a constatat că podcasturile exclusive nu atrag, în general, abonații de la rivalii săi. Costurile cu podcasturile în cadrul companiei au crescut cu 29 de milioane de euro în prima jumătate a acestui an.

Compania, care avea 220 de milioane de abonați plătiți la serviciul său premium în iunie, a declarat că are peste 100 de milioane de ascultători de podcasturi pe platforma sa, de 10 ori mai mult decât în 2019. Spotify a precizat că este pe cale să își facă afacerea de podcasturi profitabilă în 2024.

Directorul executiv Daniel Ek a declarat că dorește ca Spotify să devină cea mai mare companie audio din lume, cuprinzând cărți audio, educație, sport și știri. Podcasturile sunt doar primul pas către obiectivul Spotify de a evolua de la o companie de streaming de muzică la un gigant audio, care să genereze venituri de 100 de miliarde de dolari până în 2030. Spotify a raportat venituri de 11,7 miliarde de euro în 2022.

Deși compania a plătit probabil prea mult pentru unele conținuturi, a spus Ek, investițiile au ajutat Spotify să își atingă obiectivul de a deveni cea mai bună platformă de podcasturi. Compania se așteaptă ca veniturile din reclame pentru podcasturi să crească cu 30% în acest an, înaintea creșterii veniturilor globale ale Spotify, au declarat directorii în ultimele luni personalului.

“Ne-am concentrat foarte mult pe urmărirea emisiunilor care atrag audiențe cu adevărat loiale și care atrag, de asemenea, agenții de publicitate”,

a declarat Sahar Elhabashi, șeful departamentului de podcasturi al Spotify.

“Avem acum un portofoliu foarte puternic care face acest lucru”.

Ascultați episoadele din podcastul #LecțiadeEconomie AICI!


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!