Închide

Patronii Mega Image, sub presiune în toată Europa. Concurența îi face să vândă magazine

Avatar
Delhaize Belgia

Foto: YouTube Delhaize Belgia

Timp de citire: 2 minute

Lanțul belgian de supermarketuri Delhaize, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize care deține și rețeaua Mega Image din România, a anunțat că dorește să vândă toate supermarketurile sale integrate din Belgia unor operatori independenți. Procedând astfel, lanțul își propune să devină mai profitabil pe o piață hiper-competitivă, în care abia ține pasul cu concurența venită din partea retailerilor altor state.

În cadrul unei întâlniri cu sindicatele, Delhaize a anunțat intenția de a separa toate cele 128 de supermarketuri integrate din Belgia pentru a reduce costurile de operare și pentru a asigura mai multă flexibilitate. Planurile pot afecta salariile și condițiile de muncă pentru 15.000 de angajați, dar – potrivit retailerului – nu va avea niciun impact asupra angajării, întrucât tot personalul magazinului va face trecerea la noii operatori independenți.

„Vedem cum comportamentul consumatorilor se schimbă, există mai multă cerere de flexibilitate și trebuie să recunoaștem că pe piața competitivă de retail propriile magazine sunt în scădere în ceea ce privește profitabilitatea și cota de piață, în timp ce operatorii noștri independenți cresc. Sperăm să ne angajăm din nou cu creșterea cu această decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt Roel Dekelver editorilor RetailDetail.

Combinația dintre expertiza Delhaize și antreprenoriatul francizatorilor ar trebui să asigure acest lucru:

„Suntem convinși că strategia noastră este corectă”, spune Dekelver.

Magazinele vor rămâne Delhaize

Schimbarea va avea în cele din urmă un impact și asupra angajării la sediul central, unde câteva posturi vor fi întrerupte. Cu toate acestea, acest lucru nu este încă concret.

Sindicatele și-au manifestat deja furia față de această informație-bombă, dar pentru mulți observatori nu este chiar o surpriză. Iar tranziția se va face pas cu pas, începând cu o rundă de informare și consultare cu sindicatele. Delhaize a reziliat deja contractul colectiv de muncă privind organizarea magazinului.

Toate magazinele vor păstra marca Delhaize; nu se pune problema trecerii la Albert Heijn, un alt brand al Ahold Delhaize. Mai mult, magazinele din proximitatea Belgiei, cum ar fi cele din Marele Ducat al Luxemburgului, nu vor fi afectate de operațiune.

Marjele grupului Ahold Delhaize sunt sub presiune în toată Europa, iar Delhaize are o performanță slabă în cadrul grupului – deși este încă (puțin) profitabilă. Cu costuri ridicate pentru salarii și operațiuni, compania nu poate concura cu noii veniți străini cu o structură de costuri structural mai mică.

scroll to top