Peste 60% dintre angajați, îngrijorați de scăderea veniturilor și a puterii de cumpărare (sondaj)
61% din populația ocupată se declară îngrijorată cu privire la impactul măsurilor guvernamentale asupra veniturilor personale și puterii de cumpărare, fiind preocupată și de stabilitatea economică a țării. Dintre măsurile anunțate, o majoritate semnificativă de peste 65% dintre respondenți consideră că măsura taxării suplimentare cu 10% pentru tichetele de masă, dar și TVA-ul unic vor avea impact negativ direct asupra veniturilor angajaților, potrivit unui sondaj realizat de compania Novel Research în rândul populației ocupate din România, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani.
Conform sondajului citat de G4Media, marea majoritate a angajaților din România (peste 82% dintre respondenți declarându-se la curent cu modificările fiscale propuse de Guvern) sunt preocupați, se informează cu privire la modificările fiscale anunțate și analizează impactul pe care acestea îl pot avea la nivel personal.
La nivel general, dacă 7 din 10 angajați sunt îngrijorați de impactul măsurilor guvernamentale asupra puterii de cumpărare, aproape 8 din 10 angajați cred că noile măsuri vor avea efecte negative asupra evoluției prețurilor la produse și servicii, accentuând astfel inflația.
Dintre toate modificările anunțate, măsurile ce privesc TVA-ul unic de 19% și creșterea taxării tichetelor de masă cu 10% sunt apreciate de o majoritate semnificativă (69%, respectiv 66%) cu impact negativ direct asupra angajatului.
În contextul în care tichetele de masă sunt un beneficiu adițional oferit de mulți angajatori, o creștere a taxării tichetelor de masă este asociată de 38,1% dintre respondenți cu o valoare mai scăzută a acestui beneficiu, în timp ce 26% se tem că nu vor mai primi tichete de masă de la angajator. Angajații care primesc tichetele de masă ca o componentă a veniturilor lor resimt o scădere a puterii de cumpărare.