Închide

Piața imobiliară din Germania, în pericol. Ce se întâmplă cu preturile locuințelor?

Avatar
building, architecture, house

Fotografie de roketpik pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Prețurile locuințelor din Germania ar putea scădea cu până la 30% sub nivelul maxim atins în 2022, a declarat pentru Reuters unul dintre cei mai mari proprietari de locuințe din țară, într-o evaluare mai pesimistă decât cea a rivalilor, subliniind amenințarea continuă pe care o reprezintă cea mai mare economie europeană.

Martin Thiel, co-directorul executiv al TAG Immobilen, a descris o imagine sumbră pentru cea mai mare piață imobiliară rezidențială din Europa, care a înregistrat deja o scădere a prețurilor cu aproximativ 10% în cea mai gravă prăbușire imobiliară din Germania din ultima generație.

“Ne așteptăm la noi pierderi suplimentare de valoare”, a declarat Thiel, adăugând că, deși se așteaptă ca scăderea evaluărilor să se limiteze la 20%, TAG își ia măsuri de precauție pentru ce e mai rău. “Trebuie să fii pregătit în cazul în care nu este vorba de 20%, ci de 25% sau 30%. Bilanțul trebuie să fie capabil să reziste la asta. Pur și simplu ai nevoie de această pernă”, a declarat Thiel într-un interviu. “Piața tranzacțiilor este incredibil de dificilă”, a spus el. “Abia dacă vezi tranzacții mari”.

Industria imobiliară din Germania, în valoare de 670 de miliarde de euro (722 de miliarde de dolari), este un pilon esențial al economiei sale, contribuind cu unul din 10 locuri de muncă, aproape o cincime din producție, și eclipsând celebrul sector auto al țării, potrivit asociației industriale ZIA.

Punctul său de vedere este net mai pesimist decât cel al celui mai mare grup imobiliar cotat la bursă din Germania, Vonovia, al cărui director general, Rolf Buch, a declarat pentru Reuters că este prudent și optimist, considerând că ce este mai rău a trecut.

Vonovia a depreciat valoarea proprietăților sale cu aproximativ 10% până în iunie, ceea ce a dus grupul la o pierdere de 4 miliarde de euro.

“Nu pot garanta că nu vom vedea evaluări puțin mai mici în următoarea jumătate de an”, a declarat Buch, a cărui companie deține aproximativ 550.000 de apartamente. “Dar se pare că piața atinge fundul”, a mai spus el. “La fel ca în cazul curselor de Formula 1, în curând vom ieși din curbă și apoi vom prinde viteză. Acest moment se apropie, dar momentan suntem încă pe frână.”

LEG Immobilien, al doilea cel mai mare proprietar listat la bursă din Germania, a depreciat valoarea celor 166.000 de apartamente ale sale cu peste 10% până la jumătatea anului trecut și a semnalat alte deprecieri de până la 6%.Directorul general al LEG, Lars von Lackum, a declarat că nu se aștepta la o scădere de 30%.

“Piața imobiliară germană nu va face implozie”, a declarat von Lackum pentru Reuters.

Timp de ani de zile, proprietățile din Europa și în special din Germania au cunoscut un boom pe măsură ce ratele dobânzilor au scăzut, ceea ce a dus la o creștere accelerată a cererii. Dar un salt brusc al ratelor și al costurilor de construcție a dus unii dezvoltatori la insolvență, deoarece finanțarea bancară s-a epuizat și afacerile au înghețat.

Germania este, deocamdată, cea mai afectată țară europeană, în contextul unei crize care a lovit și China și Statele Unite. Locurile de muncă sunt din ce în ce mai mult în pericol, iar industria a solicitat ajutor de urgență.

În Europa, sectorul a suferit un recul odată cu căderea Signa, a magnatului imobiliar Rene Benko, care a amenințat imensele sale exploatații de retail și viitorul clădirii Chrysler din New York.

Comentariile lui Thiel oferă o perspectivă asupra unei industrii care se află în mare parte în mâinile unor companii mici, cu capital privat.

Mulți investitori și directori de companii care au vorbit cu Reuters au fost reticenți în a înregistra pierderi, sperând că piața se va îmbunătăți.

De asemenea, lipsa de tranzacții face dificilă identificarea prețurilor, deși acest lucru s-ar putea schimba dacă o probabilă reducere a ratelor dobânzilor, așteptată la jumătatea acestui an, va da startul activității.

Thiel a declarat că, în timp ce companiile cotate la bursă au fost nevoite să reacționeze rapid, mulți vânzători au tras de timp pentru a reduce prețurile.

“Potențialii cumpărători știu că prețurile s-au schimbat”, a spus el. “Ambele părți sunt la o oarecare distanță. Acesta este motivul pentru care avem parțial un blocaj”.

scroll to top