Închide

Pierderile Barçei cauzate de pandemie, mai mari decât tot bugetul MTS în 2020

Avatar
barcelona, stadium, camp nou

Fotografie de RiccardoRich pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Impactul crizei cauzate de coronavirus a fost calculat de contabilii de la FC Barcelona, potrivit unui raport intrat în posesia jurnaliștilor La Vanguardia. Tradusă în cifre, boala economică pe care gigantul catalan trebuie să o administreze costă 154 milioane de euro pentru sezonul curent, pierderi suplimentare față de cele deja incluse în bugetul acestui sezon.

Ca fapt divers, bugetul integral al Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) din România în 2020, așa cum a fost prevăzut în bugetul votat la începutul anului, este de puțin peste 658 milioane de lei (cca. 140 de milioane de euro).

Starea de urgență a fost decretată de Guvernul spaniol pe 16 martie, moment din care veniturile clubului s-au oprit, iar semnele de resuscitare înainte de 30 iunie, ziua în care exercițiul financiar se încheie, la finalul obișnuit al unui sezon competițional.

Consiliul de Administrație condus de Josep Maria Bartomeu a mandatat conducerea clubului să amortizeze această scădere abruptă a veniturilor prin reduceri drastice de cheltuieli în toate departamentele. Cele mai vizibile măsuri de până acum au fost reducerea salariilor personalului profesional cu 70% pe toată durata stării de urgență, incluzând aici salariile fotbaliștilor. În același scop, toate tipurile de contracte sunt revizuite, dacă clauzele corespunzătoare permit.

Provocarea financiară este reducerea pe cât posibil a acestor pierderi de 154 milioane de euro, în condițiile în care bugetul pe acest an anticipa oricum pierderi, chiar și fără efectul pandemiei.

Până la data de 30 iunie, stadionul Camp Nou va continua să fie închis, la fel și muzeul clubului, astfel încât veniturile din vânzarea de bilete și de pachete derivate vor continua să fie zero.

Tot închise sunt și școlile și academiile de fotbal pe care clubul le-a deschis în întreaga lume, precum și magazinele de produse oficiale, care sunt, începând din 2018, în gestionarea directă a clubului, printr-o entitate nou creată, BLM (Barça Licensing and Merchandising). În ultimul an, clubul a început să pună un accent tot mai mare pe această sursă de venituri și a deschis multe magazine noi. De pildă, în urmă cu doar câteva luni, Barça a deschis un magazin-fanion pe Rambla, având o suprafață de vânzare de 1.900 de metri pătrați, repartizați pe trei etaje.

Dacă pentru sezonul curent contabilii au putut estima pierderile, pentru sezonul următor domină incertitudinea și orice estimare este prea riscantă. Veniturile principale, stabile și mai ușor de anticipat pe care clubul s-ar putea baza ar fi cele din deschiderea Camp Nou pentru vizitatori, turiști și, mai ales, spectatori, dar data este incertă. Conducerea clubului lucrează cu două scenarii. Cel optimist anticipează că meciurile se vor juca cu spectatori începând din noiembrie. Scenariul realist indică februarie 2021.

Această situație îi afectează direct pe toți abonații clubului. Toți plătesc o taxă anuală fixă care nu va fi nici returnată, nici redusă, dar abonamentele de meci – de la 170 de euro, cel mai ieftin, la 1.000, cel mai scump – vor fi supuse unei reduceri pe care conducerea clubului încă nu a decis-o. Prin urmare, veniturile anuale de 50 de milioane de euro din abonamente vor scădea cu o cotă încă necunoscută.

Astfel, pentru sezonul competițional următor, intenția Consiliului de Administrație este de a comprima schemele de personal ale tuturor secțiilor sportive, profitând de expirarea unor contracte costisitoare, urmând să-și completeze echipele cu jucători din echipele-satelit.

La echipa de fotbal, niciun jucător nu își încheie contractul în această vară, așa că soluția de a reduce bugetul de salarii este prin împrumuturi ale unor jucători la alte cluburi, eventual vânzarea unora neesențiali. Pe hârtie, planul ar suna bine, dar din punct de vedere administrativ este dificil de pus în practică din cauza opoziției jucătorilor și, mai ales, a impresarilor lor.

scroll to top