Închide

PNL a depus proiectul privind reducerea CAS. Veniturile nete ale salariaților ar putea crește

Avatar
Taxe Si Impozite 2

Foto: clujam.ro

Timp de citire: 2 minute

Deputatul Gheorghe Pecingină anunță faptul că PNL a depus un proiect privind reducerea CAS cu 5%.

Într-o postare pe Facebook, Gheorghe Pecingină, deputat PNL, a vorbit despre un proiect depus de partidul pe care îl reprezintă, de reducere a CAS-ului cu 5%.

„Am depus, alături de colegii mei liberali, amendamente la proiectul de lege 35/2022, în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială, care au rolul de a oferi un sprijin real și efectiv angajaților, prin eliminarea suprataxării contractelor individuale de muncă, dar și de a oferi o mai mare sustenabilitate Pilonului II de pensii.

Primul amendament modifică Legea privind Codul fiscal, scăzând cu 5 procente contribuțiile datorate de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției asigurărilor sociale, de la 25%, cât este în prezent, la 20%. Ne propunem, astfel, să creștem veniturile nete ale tuturor angajaților, eliminând taxarea excesivă a contractelor de muncă. Diminuarea veniturilor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectări mai bune a veniturilor.

Al doilea amendament modifică Legea privind fondurile de pensii administrate privat, crescând procentul pentru contribuțiile individuale la fondurile de pensii din Pilon II, la 4,75%, față de 3,75%, cât este în prezent. Mărirea punctului procentual cu 1% are ca scop oferirea unor remitențe mai mari la împlinirea vârstei legale de pensionare. Totodată, transferurile mai mari la fondurile de pensii administrate privat, vor asigura un volum investițional mai mare în economia românească și costuri mai mici de finanțare a deficitului bugetar.“, a scris pe Facebook Gheorghe Pecingină.

În urmă cu o săptămână, Florin Cîțu, președintele Senatului, a vorbit despre creșterea veniturilor românilor și despre această măsură, de reducere a CAS-ului:

„Ceea ce noi trebuie să facem și să ne gândim este cum să creștem veniturile românilor, al tuturor românilor, nu doar ale celor de la stat. Rămân la ideea că cea mai bună măsură, acum, este o reducere a contribuțiilor. Asta ar însemna venituri mai mari imediat pentru toți românii, toți cei angajați și ar ajuta în această situație în care cresc prețurile. Alte măsuri nu ar face decât ca pe termen scurt să corecteze cumva lucrurile, dar pe termen lung vor crea mai multe probleme.

Privind reducerea CAS, este o discuție de fiecare dată despre impact, dar eu vorbesc despre celălalt impact, acela al susținerii efortului de la buget pentru facturi, care este mult mai mare. Ceea ce propun eu este o măsură care-i ajută pe oameni, pe antreprenori și ne lasă și venituri la buget pe care le luăm suplimentar din impozitarea sectorului energetic“, a precizat Florin Cîțu.

scroll to top