Închide

Polonia solicită un summit extraordinar al UE după alegerile din Belarus

Avatar
ballot, election, vote, alegeri, vot

Fotografie de OpenClipart-Vectors pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Polonia a cerut convocarea de urgență a unui summit al Uniunii Europene asupra situației din Belarus, după confruntările din Minsk, în urma unor alegeri prezidențiale disputate.

„Autoritățile au folosit forța împotriva cetățenilor lor, care solicită schimbări în țară. Trebuie să sprijinim poporul belarus în căutarea lor pentru libertate ”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, conform Euractiv.

Între timp, președintele Consiliului UE, Charles Michel, a condamnat violența poliției care a urmat alegerilor, în timp ce autoritățile din Minsk au declarat victoria pentru Alexander Lukashenko.

Protestele au izbucnit după ce un exit poll a arătat că Lukashenko a câștigat în fața reprezentantului principal al opoziției, Svetlana Tikhanovskaya – rezultat confirmat luni de oficialii electorali.

Șeful Comisiei Electorale Centrale, Lidia Yermoshina, a anunțat că Lukashenko a câștigat 80,23% conform rezultatelor preliminare, oferindu-i un al șaselea mandat. Tikhanovskaya a câștigat 9,9%, în timp ce alți trei candidați au câștigat fiecare mai puțin de două procente.

scroll to top