Închide

Populația Chinei scade pentru al doilea an consecutiv. Pensionarii, tot mai îngrijorați

Avatar
baby, girl, hanfu

Fotografie de bongbabyhousevn pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Populația Chinei a scăzut pentru al doilea an consecutiv în 2023, în condițiile în care o rată de natalitate scăzută record și un val de decese COVID-19 la sfârșitul restricțiilor stricte au accelerat o scădere care va avea efecte profunde pe termen lung asupra potențialului de creștere a economiei, potrivit Reuters.

Biroul Național de Statistică a declarat că numărul total de persoane din China a scăzut cu 2,08 milioane, sau 0,15%, până la 1,409 miliarde în 2023.
Această cifră a fost cu mult peste scăderea populației de 850.000 de persoane în 2022, care a fost prima din 1961, în timpul foametei din epoca Mao Zedong.

China a cunoscut o creștere dramatică a COVID la nivel național la începutul anului trecut, după ce trei ani de măsuri stricte de depistare și carantină au ținut virusul în mare parte sub control, până când autoritățile au ridicat brusc restricțiile în decembrie 2022.

Numărul total de decese anul trecut a crescut cu 6,6%, ajungând la 11,1 milioane, rata mortalității atingând cel mai ridicat nivel din 1974, în timpul Revoluției Culturale.

Nașterile noi au scăzut cu 5,7%, la 9,02 milioane, iar rata natalității a fost la un nivel minim record de 6,39 nașteri la 1.000 de persoane, în scădere de la o rată de 6,77 nașteri în 2022.

Nașterile din țară sunt în scădere de zeci de ani, ca urmare a politicii copilului unic, implementată între 1980 și 2015, și a urbanizării sale rapide în această perioadă. Ca și în cazul boom-urilor economice anterioare din Japonia și Coreea de Sud, populații mari s-au mutat din fermele rurale din China în orașe, unde a avea copii este mai scump.

Rata natalității în Japonia a fost de 6,3 la 1.000 de persoane în 2022, în timp ce în Coreea de Sud a fost de 4,9.

“Așa cum am observat din nou și din nou în alte țări cu fertilitate scăzută, scăderea fertilității este adesea foarte dificil de inversat”, a declarat demograful Zhou Yun, de la Universitatea din Michigan.

În plus, diminuând și mai mult apetitul pentru a face copii în China în 2023, șomajul în rândul tinerilor a atins cote record, salariile pentru mulți muncitori cu gulere albe au scăzut, iar criza din sectorul imobiliar, unde sunt stocate mai mult de două treimi din averea gospodăriilor, s-a intensificat.

Noile date se adaugă la preocupările legate de faptul că perspectivele de creștere ale celei de-a doua economii mondiale se diminuează din cauza numărului mai mic de lucrători și consumatori, în timp ce costurile în creștere ale îngrijirii persoanelor în vârstă și ale prestațiilor de pensionare pun mai multă presiune asupra guvernelor locale îndatorate.

Anul trecut, India a depășit China ca fiind cea mai populată națiune din lume, potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite, ceea ce a alimentat mai multe dezbateri cu privire la meritele relocării unor lanțuri de aprovizionare cu sediul în China pe alte piețe, mai ales că tensiunile geopolitice între Beijing și Washington sunt în creștere.

Pe termen lung, experții ONU estimează că populația Chinei se va reduce cu 109 milioane de locuitori până în 2050, mai mult decât triplul declinului înregistrat în previziunile lor anterioare din 2019.

Populația Chinei în vârstă de 60 de ani și peste a ajuns la 296,97 milioane de persoane în 2023, aproximativ 21,1% din populația sa totală, în creștere de la 280,04 milioane în 2022.

Probleme legate de pensii

Rata de 7,87 decese la 1.000 de persoane în China în 2023 a fost mai mare decât rata de 7,37 decese în 2022.

Se așteaptă ca populația de vârstă pensionară a țării, cu vârsta de 60 de ani și peste, să crească la peste 400 de milioane până în 2035 – mai mult decât întreaga populație a Statelor Unite – de la aproximativ 280 de milioane de persoane în prezent.

Academia Chineză de Științe, administrată de stat, estimează că sistemul de pensii va rămâne fără bani până în 2035.

Zhu Guoping, un fermier în vârstă de 57 de ani din provincia nord-vestică Gansu, a declarat că venitul său anual de aproximativ 20.000 de yuani (2.779,59 dolari) lasă familiei sale puține economii.

El va primi o pensie lunară de 160 de yuani odată ce va împlini 60 de ani, echivalentul a 22 de dolari.

“Banii cu siguranță nu sunt suficienți”, a spus Zhu. “Poate că copiii noștri ne vor putea oferi un sprijin în viitor”.

Mai puțini copii

Costurile ridicate pentru îngrijirea copiilor și educație descurajează multe cupluri chinezești să aibă copii, în timp ce incertitudinea de pe piața muncii descurajează femeile să facă o pauză în carieră.

Discriminarea de gen și așteptările tradiționale conform cărora femeile își asumă rolul de îngrijitoare în familie exacerbează problema, spun demografii.

Președintele Xi Jinping a declarat anul trecut că femeile ar trebui să spună “povești bune de tradiție familială”, adăugând că este necesar să “cultivăm în mod activ o nouă cultură a căsătoriei și a creșterii copiilor”, pe care a legat-o de dezvoltarea națională.

Guvernele locale au anunțat diverse măsuri pentru a încuraja nașterea de copii, inclusiv deduceri fiscale, concedii de maternitate mai lungi și subvenții pentru locuințe.

Însă multe dintre politici nu au fost puse în aplicare din cauza finanțării insuficiente și a lipsei de motivație din partea guvernelor locale, a declarat un institut de politici din Beijing, îndemnând în schimb la un sistem unificat de subvenții familiale la nivel național.

Locuitorul din Beijing Wang Weidong, în vârstă de 36 de ani, care lucrează la o companie de internet, a declarat că el și soția sa au fost reticenți în a avea un al doilea copil.

“Oamenii nu vor avea un copil datorită acestor stimulente. Stimulentele sunt auxiliare, nu cauza principală. Așa că eu cred că este mai greu de inversat această tendință”, a spus Wang.

scroll to top