Închide

Președintele Franței ar putea atrage mânia sindicatelor cu o reformă rapidă a pensiilor

Avatar
couple, elderly, walking

Fotografie de EddieKphoto pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Președintele francez Emmanuel Macron ia în considerare proceduri accelerate pentru a crește vârsta de pensionare, ocolind negocierile îndelungate cu sindicatele ostile schimbării și riscând proteste în masă și diviziuni între susținătorii săi, potrivit Bloomberg.

În loc să revizuiască sistemul de pensii într-un proiect de lege dedicat, în consultare cu afacerile și sindicatele, guvernul lui Macron ar putea adăuga un amendament la bugetul pentru 2023, a spus premierul Elisabeth Borne. Bugetul urmează să fie prezentat luni pentru a fi discutat în parlament în octombrie.

„Căutăm cea mai bună cale de implementare a acestei reforme până în vara anului 2023, lăsând în același timp spațiu pentru dialog și consultare”, a spus Borne luni într-un interviu la BFMTV și radioul RMC.

Utilizarea bugetului ca vehicul pentru reforma pensiilor ar fi unul dintre cele mai mari pariuri politice ale lui Macron de până acum. Deși a câștigat realegerea în primăvara acestui an, promițând că va crește vârsta de pensionare — în prezent la 62 de ani — metoda este crucială într-o țară în care sindicatele sunt în mod tradițional profund implicate în negocierea reformelor și au puterea de a produce perturbări uriașe prin greve.

Aducerea reformei pensiilor în parlament prin proiectul de lege este, de asemenea, un risc politic, deoarece Macron și-a pierdut majoritatea absolută la Adunarea Națională la alegerile din iunie. Dacă guvernul nu primește sprijinul unor parlamentari din opoziție pentru buget, Borne ar trebui probabil să folosească un articol din constituție, numit 49.3, care să permită ca proiectele de lege să fie adoptate fără vot. Prețul ar fi expunerea guvernului ei la un vot de cenzură.

„Metodele mele sunt dialogul și căutarea compromisului”, a spus Borne. „În același timp, cred că francezii nu ar înțelege dacă ne-am afla într-un impas. Astfel, este unul dintre instrumentele care se află la dispoziția guvernului dacă vedem o situație în care suntem blocați”, a spus ea despre posibila utilizare a articolului 49.3.

Mai mulți lideri sindicali și politicieni l-au avertizat deja pe Macron împotriva unei astfel de abordări. Laurent Berger, liderul sindicatului moderat CFDT, a declarat că va renunța la toate negocierile cu guvernul, în timp ce aliatul centrist Francois Bayrou i-a cerut președintelui să acorde mai mult timp pentru a se consulta, pentru a evita unirea oponenților politici și divizarea țării.

Cu toate acestea, trecerea mai departe cu reforma pensiilor este o parte crucială a programului economic al lui Macron pentru al doilea mandat. Deficitele vor crește în următorii ani dacă nu se face nimic, spune guvernul.

„Vrem să o facem rapid pentru că este necesar”, a spus duminică, la Radio J, Franck Riester, ministrul relațiilor parlamentare. „Vrem o metodă care să combină consultarea și dezbaterea parlamentară și care se va întâmpla indiferent de vehiculul legislativ, dar să fim atenți, deoarece consultarea și alocarea timpului pentru a vorbi nu înseamnă doar pentru unii o modalitate de a evita reforma sau amânarea.”

Indiferent cum va face Macron o reformă a pensiilor, este probabil să se confrunte cu opoziție. Potrivit unui sondaj realizat de Elabe pentru BFMTV pe 1.002 de persoane, doar 21% dintre oameni doresc să crească vârsta de pensionare de la 62 de ani în prezent, iar 33% doresc să o reducă.

scroll to top