Închide

Preşedinţia Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice va fi deținută de România

Avatar
gas, mask, toxic

Fotografie de jessebridgewater pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a salutat vineri, 17 martie, alegerea României, la 16 martie 2023, în calitate de Preşedinte al Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga.

România va exercita această funcţie începând cu 23 mai 2023, pentru un an, fiind pentru prima oară la conducerea forului de coordonare a activităţii Organizaţiei. În cadrul sesiunilor curente ale Organizaţiei, mandatul de Preşedinte al Consiliului Executiv OIAC va fi exercitat de ambasadorul României la Haga, Lucian Fătu.

”Rezultatul votului din 16 martie 2023 constituie o recunoaştere a prestaţiei României la nivelul Organizaţiei, dar şi o apreciere a sprijinului concret pe care România l-a oferit OIAC în ultimii ani, în contextul investigaţiilor privind utilizarea armelor chimice în Siria, atentatul de la Salisbury şi otrăvirea disidentului rus Aleksandr Navalnâi. Totodată, reprezintă o recunoaştere a potenţialului României de a contribui la consolidarea şi promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului multilateral. Alegerea României pentru exercitarea acestei funcţii are loc în condiţiile impactului asupra securităţii europene şi globale, ca urmare a războiul lansat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, afirmă MAE într-un comunicat citat de ziare.com.

România va acţiona în calitate de Preşedinte al Consiliului Executiv OIAC pentru implementarea eficientă a Convenţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice din perspectiva îndeplinirii obiectivului principal – eliminarea armelor chimice la nivel global. De asemenea, va contribui la consolidarea capacităţii Organizaţiei de a răspunde provocărilor din domeniul armelor chimice, inclusiv a ameninţărilor privind reapariţia acestei categorii de arme.

OIAC implementează Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice şi reuneşte 193 de state membre, reprezentând 98% din populaţia globului. Sub supravegherea OIAC a fost distrus 99% din arsenalul chimic declarat de statele posesoare. Convenţia a fost semnată la 13 ianuarie 1993 şi a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, fiind primul tratat internaţional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă. România s-a alăturat Convenţiei la data deschiderii spre semnare şi a ratificat-o la 9 decembrie 1994 (prin Legea nr. 125/1994), iar instrumentele de ratificare au fost depuse la Secretarul General ONU la 15 februarie 1995. Convenţia a fost implementată în România prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată în 2004. Datorită eforturilor depuse în eliminarea armelor chimice,

OIAC a primit în 2013 Premiul Nobel pentru Pace. Consiliul Executiv al OIAC este format din 41 de state membre reprezentând cele 5 grupuri regionale şi supervizează activităţile Secretariatului Tehnic al Organizaţiei şi este responsabil de promovarea implementării eficiente şi a respectării Convenţiei. Este pentru prima dată când România va deţine funcţia de Preşedinte al Consiliului Executiv al OIAC, după ce a mai ocupat funcţia de Vicepreşedinte în perioadele mai 2000 – mai 2001 şi mai 2019 – mai 2020.

scroll to top