Închide

Prima întrunire a coaliției. Subiectul fierbinte: facturile la energie. Ce propun PNL și PSD?

Avatar
Pnl Psd Udmr

Foto: alba24.ro

Timp de citire: 2 minute

Liderii coaliției s-au reunit luni seara de la ora 17:00 în prima ședință din acest an pentru a găsi soluții la criza facturilor la energie și gaze naturale. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, luni, înaintea şedinţei, că PNL propune ca, pentru o perioadă determinată, consumatorul casnic să plătească un preţ reglementat la energie, iar pentru companiile mici şi mijlocii să fie o variantă de compensare a preţului de la buget.

„PNL va avea două propuneri simple: pentru consumatorul casnic este varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată până în 6 luni de zile, poate mai puţin, la un preţ reglementat, pentru consumatorul companii mici, mijlocii şi restul consumatorilor discutăm de variante de compensare de la buget”, a afirmat Cîţu, potrivit Digi24.

El a explicat că este vorba de un preţ reglementat, aşa cum a fost pe piaţa reglementată.

Surse participante la ședință spun că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a propus reglementarea pieței energiei electrice pentru consumatorul casnic la un preț de 0,68 lei/kWh, pentru o perioadă de 9 luni.

„La nivelul Guvernului au fost analizate mai multe propuneri care vor fi discutate în această seară în coaliţie. Scopul principal este să protejăm consumatorul vulnerabil, să protejăm instituţiile esenţiale – şcoli şi spitale şi, de asemenea, să luăm măsuri astfel încât economia românească să poată să funcţioneze şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze”,

a răspuns Ciucă întrebat, înainte de şedinţa coaliţiei, despre propunerile PSD de reducere a plafoanelor la energie electrică şi gaze naturale.

În ședința coaliției, PSD propune plafonarea prețului la energie și gaz la o valoarea mai mică decât cea stabilită anul trecut, dublarea volumului pentru care prețul este compensat și reducerea TVA-ului pentru energie electrică și gaze naturale la 5%.

De asemenea, PSD vrea plafonarea prețurilor la energie la 0,700 lei/kWh (inclusiv TVA) și plafonarea prețului la gaze la 0,300 lei/kWh (inclusiv TVA) pentru IMM-uri și servicii esențiale (instituții publice, școli, spitale, creșe, infrstructură critică, cabinete medicale individuale și alte profesii liberale).

scroll to top