Închide

Probleme pentru operatorul aerian de stat din Belarus. UE a impus o serie de sancțiuni

Avatar
1318421

Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Timp de citire: < 1 minut

Belavia, compania aeriană de stat din Belarus, a declarat vineri că a fost forțată să-și reducă flota de avioane la aproape jumătate, după ce Uniunea Europeană a impus o serie de sancțiuni, potrivit Reuters.

UE a sancţionat joi compania Belavia, acuzând-o că transportă migranţi ca tactică de destabilizare a statelor europene, măsurile punitive fiind coordonate cu cele de la Washington.

Sancţiunile înseamnă că firmele din UE nu mai pot închiria avioane companiei aeriene din Belarus, au spus oficialii UE.

Din cauza impunerii restricţiilor, compania aeriană a fost forţată să îşi reducă flota”, a anunţat Belavia într-un comunicat, adăugând că în prezent deţine 15 aeronave.

Belavia nu a specificat care dintre cele 14 aeronave Boeing şi 15 Embraer nu mai fac parte din flotă.

La sfârşitul anului trecut, compania aeriană deţinea 15 avioane, între care 5 Embraer şi 8 Boeing, şi un număr similar de aeronave în leasing.

Unul dintre cei mai mari furnizori de avioane închiriate ai Belavia era Air Lease Corporation (ALC).

Belavia, singura companie aeriană din Belarus, stat ex-sovietic cu 9,5 milioane de locuitori, a anunţat că intenţionează să-şi reconstruiască flota prin achiziţionarea de avioane şi, de asemenea, prin închirierea acestora de la companii din afara UE.

Companiei i-a fost interzis accesul în mare parte din spaţiul aerian al Europei, după un protest internaţional în legătură cu obligarea unui avion Ryanair să aterizeze în Belarus şi arestarea unui dizident belarus aflat la bord.

scroll to top