Închide

Procesele de upcycle, îmbunătățite. Deșeurile din plastic pot fi convertite în hidrogen

After the completion of the construction of the building, the picture from the cement slate.

Fotografie de Radowan Nakif Rehan pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Pe lângă numeroasele efecte negative pe care le aduc deșeurile din plastic, acum putem vedea și partea pozitivă a lor, vorbind de o întrebuințare de-a dreptul neașteptată. Chimiștii au reușit să transforme pungile din plastic și alte ambalaje într-o sursă curată de hidrogen, cu ajutorul microundelor.

În prezent, deșeurile din plastic pot fi convertite în hidrogen folosind alte metode și se dezvoltă deja facilități comerciale pentru transformarea plasticului. Cu toate acestea, o nouă abordare promite eficientizarea procesului, făcându-l mai rapid și scăzând consumul de energie, notează Playtech.

Pentru a confrunta realitatea sumbră a deșeurilor din plastic, Peter Edwards de la Universitatea din Oxford și colegii săi, au căutat o metodă care să îmbunătățească procesele de upcycle. Deoarece densitatea hidrogenului din pungile de plastic este de aproximativ 14% din greutate, plasticul oferă o posibilă sursă nouă pentru țările care țintesc către hidrogenul produs în mod curat pentru a combate schimbările climatice.

Cele mai multe abordări existente implică mai întâi utilizarea unor temperaturi foarte ridicate de peste 750° C pentru a descompune plasticul în syngas – un amestec de hidrogen și monoxid de carbon. Ulterior, se trece la etapa a doua, în care hidrogenul este separat de CO.

Diferența metodologică implicată de abordarea lui Edwards salvează timp și efort în acest proces.

În schimb, Edwards și echipa sa au rupt plasticul în bucăți mici cu un blender de bucătărie și l-au amestecat cu un catalizator de oxid de fier și oxid de aluminiu.

Utilizând un generator de microunde la 1000 de wați, catalizatorul a creat puncte fierbinți în plastic și a eliminat hidrogenul – recuperând 97% din gazul din plastic în doar câteva secunde. Reziduurile materiale solide au fost aproape exclusiv nanotuburi de carbon.

Abordarea într-un singur pas are avantajul de a încălzi doar catalizatorul, nu tot plasticul, rezultând o utilizare mai redusă de energie, întrucât plasticul nu absoarbe microundele.

Rezultatele prezintă “o soluție potențială atractivă pentru deșeurile de plastic”, spune Edwards. Deși experimentul a fost făcut doar la scară mică, cu aproximativ 300 de grame de plastic pentru fiecare test, sunt deja planificate experimente mai mari. Acest fapt implică crearea unei soluții cu utilitate comercială sau chiar industrială pentru problema deșeurilor plastice.

 

scroll to top