Închide

Producătorii de automobile simt cum criza cipurilor se atenuează

Avatar
dashboard, car, vehicle

Fotografie de Tama66 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Penuria globală de semiconductori care a blocat industria auto de aproape doi ani dă semne de scădere, cel puțin pentru moment.

Mercedes Benz AG, Daimler Truck Holding AG și BMW AG se numără printre producătorii de automobile care acum obțin suficiente componente de înaltă tehnologie pentru a produce la capacitate maximă, după ce s-au confruntat cu întreruperi paralizante de luni de zile, potrivit Bloomberg.

Descoperirea vine mai devreme decât au prezis companiile și marchează un punct luminos pentru o industrie care se confruntă cu o economie în deteriorare și inflație, în timp ce gestionează o tranziție istorică la producția de vehicule electrice. Producătorii aplaudă îmbunătățirea furnizării de cipuri, dar încă nu declară victoria.

„Încă îl monitorizăm săptămânal, dar până acum, practic, la nivel mondial, nu am avut probleme cu producția”, a declarat Joerg Burzer, șeful de producție și management al lanțului de aprovizionare al Mercedes. Problemele de aprovizionare apar „ici și colo”, a spus el, „dar nimic în comparație cu ceea ce a fost anul trecut”.

Chiar dacă cererea de mașini a crescut, producătorii de automobile au fost nevoiți să reducă producția, deoarece fabricile la nivel global nu și-au putut procura suficiente cipuri esențiale pentru vehiculele din ce în ce mai computerizate. Întreruperile au fost atât de grave încât producția globală de mașini de pasageri abia dacă a dat semne de revenire la nivelurile de dinainte de pandemie.

Pe măsură ce oferta de cipuri se îmbunătățește, producătorii de mașini își reduc comenzile restante și preocupările se îndreaptă asupra modului în care cererea consumatorilor va rezista pe fondul accelerarii inflației și a ratelor dobânzilor mai mari. Directorul executiv al Tesla Inc., Elon Musk, a spus că producătorul de mașini electrice trebuie să reducă personalul cu 10% și că are un „sentiment foarte prost” despre economie, potrivit Reuters, care a citat o notă internă.

Dar nu toți sunt la fel de pesimiști ca Musk. Sentimentul producătorilor auto germani s-a îmbunătățit semnificativ în mai, potrivit unui sondaj al Institutului Ifo. Sondajul a arătat încrederea crescândă în rândul producătorilor de mașini că vor putea crește prețurile pentru a face față creșterii costurilor materiilor prime.

O parte din noua disponibilitate a cipurilor provine din slăbirea perspectivelor economice și a inflației, care a redus cererea de electronice de larg consum care utilizează și componente. Karin Radstrom, șefa mărcii Mercedes a Daimler Truck, a declarat că acum compania primește cipurile de care are nevoie pentru a reduce numărul de comenzi restante.

„Nu este perfect, dar este mai bine decât anul trecut”, a spus Radstrom într-un interviu. „Încerc să nu sărbătoresc prea devreme. Încă monitorizăm situația îndeaproape.”

BMW și-a exprimat un optimism rezervat similar, spunând că toate fabricile sunt în funcțiune iar compania nu se confruntă cu nicio oprire din cauza furnizării de cipuri.

„În prezent, situația este puțin mai stabilă”, a spus un purtător de cuvânt, adăugând că BMW încă monitorizează zilnic furnizarea de cipuri și nu exclude posibilitatea unor noi întreruperi în săptămânile și lunile următoare.

Volkswagen AG, care, la fel ca alții, a estimat că blocajul va începe să se atenueze în a doua jumătate a anului 2022, înregistrează, de asemenea, provizii constante, potrivit unui purtător de cuvânt, care a subliniat că există încă o incertitudine semnificativă cu privire la lunile următoare.

Harry Wolters, președintele unității DAF Trucks a Paccar Inc., a cunoscut aceeași tendință.

„Am văzut o aprovizionare mai bună de componente decât am anticipat probabil acum cinci, șase săptămâni”, a spus Wolters. „Așadar, în SUA și Europa, am reușit să creștem ratele de construcție.”

Dar nu toate companiile se bucură de aceeași ușurare. Volvo Trucks a declarat că înregistrează încă o disponibilitate limitată a cipurilor și se așteaptă la un impact asupra producției din trimestrul II. Și conform cercetărilor Susquehanna Financial Group, timpii de livrare pentru cipuri — utilizate într-o gamă de produse electronice — au rămas neschimbați în luna mai, semn că decalajele persistă.

CEO-ul Mercedes, Ola Kallenius, a declarat că anul trecut compania sa va recurge la utilizarea unui semiconductor mai scump pentru a evita deficitul. Directorul executiv al Ford Motor Co. Jim Farley a declarat luna trecută că compania va cumpăra cipuri oriunde ar putea pe piața liberă.

scroll to top