Închide

Proiect aprobat: Terenurile cu ambrozie vor putea fi curățate de autorități, dacă proprietarii nu o fac

Avatar
ambrosia, plants, field

Fotografie de Katja_Kolumna pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Parlamentul a adoptat cu unanimitate de voturi legea inițiată de deputatul USR Alin Apostol, potrivit unui comunicat USR.

„Atunci când vorbim de sănătatea publică a populației, legile trebuie corelate cu realitatea. Nu putem sta pasivi și indiferenți. Iar ambrozia are un mare potențial nociv pentru că rinitele alergice pot degenera progresiv în astm. Avem nevoie de o lege a ambroziei funcțională pentru că foarte mulți români au alergie la această plantă. Dacă ea nu este distrusă în perioada în care înflorește, creează probleme de sănătate și pune în dificultate viața multor cetățeni, în special tineri. Aproximativ jumătate de milion de români suferă de alergie la această buruiană, conform datelor statistice existente”, declară deputatul USR Alin Apostol, potrivit G4Media.

Modificările aduse, la inițiativa USR, Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia:

– obligă proprietarii de terenuri să facă lucrări de curățare a terenurilor în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment de la poliția locală
– permit proprietarilor de terenuri să solicite ajutor, contra-cost, de la autoritățile locale pentru distrugerea buruienii
– permit autorităților locale să obțină ordonanțe președințiale de la tribunal pentru a putea interveni pe terenurile private infestate cu buruiană, în cazul în care proprietarii refuză să o facă.

Amenzile pentru prezența ambroziei sunt, încă, foarte greu de aplicat deținătorilor și administratorilor de suprafețe pe care a fost identificată această plantă.

scroll to top