Provocarea Inditex: Poate gigantul spaniol al modei să vândă mai mult, poluând mai puțin?

, ,
Autor:    -  
Magazin Zara. Foto: inditex.com

Timp de citire: 6 minute

Rapoarte recente ale Reuters au acuzat gigantul spaniol al modei Inditex că a crescut cu până la 70% transporturile aeriene de marfă de la fabricile sale furnizoare din India la centrele sale logistice din Spania. Această creștere a transportului aerian de marfă și impactul asociat asupra mediului pun sub semnul întrebării capacitatea companiei de a continua să crească și să majoreze vânzările, urmărind în același timp obiectivul său de emisii nete zero pentru 2040, transmite Fashion United.

Conform datelor analizate de Reuters, Inditex a efectuat 3 865 de transporturi aeriene din India către centrul său logistic din Spania între august 2023 și august 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 37% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere a fost concentrată în special în primele opt luni ale anului 2024, perioadă în care societatea a efectuat 3 352 de transporturi aeriene de la furnizorii săi din India – o creștere de 70% în comparație cu aceeași perioadă din 2023.

În schimb, în aceeași perioadă din 2023, transporturile aeriene au crescut cu doar 44% față de 2022, conform datelor vamale transmise Reuters de ONG-ul elvețian Public Eye. Această creștere a transportului aerian din India către Spania s-a extins și la transporturile din Bangladesh către Spania, care au crescut cu 31 %, față de 26 % în anul precedent.

Dincolo de comportamentul Inditex în primele luni ale anului, datele colectate de entitatea publică de afaceri ICEX España Exportaciones e Inversiones au arătat că, în primele nouă luni ale anului 2024, expedierile de mărfuri aeriene din țările producătoare din Asia către Spania au atins 2,48 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 28% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, ceea ce sugerează o tendință mai răspândită a industriei către transportul aerian de mărfuri. Comparativ cu cifrele pentru Inditex, acest lucru plasează gigantul spaniol al modei în cadrul creșterii medii de aproximativ 30 %, deși cu acel vârf de 70 % înregistrat între ianuarie și august 2024.

Privind contextul mai larg, datele reflectă o perioadă în care creșterea transportului aerian de marfă a venit ca răspuns la tensiunile logistice din Marea Roșie, rezultate din insecuritatea cauzată de pirații somalezi și de atacurile rebelilor houthi din Yemen. Ca urmare, lanțurile de aprovizionare ale companiilor occidentale cu rețele de aprovizionare în Asia au fost și continuă să fie afectate.

Dovezile în acest sens au continuat în ultimele săptămâni, când rebelii houthi au efectuat atacuri asupra navei comerciale „Anadolu S” și asupra portavionului american USS Abraham Lincoln. Acesta din urmă a fost prezent în regiune pentru a acționa ca factor de descurajare și pentru a asigura libertatea de navigație, dar în cele din urmă a fost atacat de houthi ca parte a protestului lor împotriva țărilor legate de Israel. Houthis susțin că acțiunile lor sunt în semn de solidaritate cu palestinienii afectați de campania militară a Israelului în Gaza și în alte teritorii ocupate după atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra civililor israelieni. Această escaladare a perturbat transportul de mărfuri prin Marea Roșie, provocând o creștere a transportului aerian de mărfuri până la sfârșitul anului 2023 și afectând lanțurile de aprovizionare.

Creșterea vânzărilor, creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră

Concentrându-ne mai exact asupra Inditex și a modelului său de afaceri, luând în considerare raportul Reuters, compania mamă Zara a încheiat anul fiscal 2023 cu o cifră de afaceri crescută de 35,947 miliarde de euro, o creștere de 10,37% comparativ cu anul fiscal precedent. Această creștere a cifrei de afaceri a fost însoțită de o creștere semnificativă a profitului net, care a urcat la 5,395 miliarde de euro, o creștere de 30% față de rezultatele înregistrate la încheierea anului 2022. De atunci, această performanță remarcabilă s-a răcit considerabil în 2024. Dar cum s-a reflectat aceasta în amprenta de mediu a multinaționalei?

Atunci când ne scufundăm în paginile raportului anual 2023 al Inditex, în special în secțiunea „Mediu”, compania detaliază modul în care, în ciuda obiectivului de a obține „emisii nete zero” până în 2040 prin reducerea amprentei sale de carbon, în 2023, Inditex și-a crescut de fapt emisiile de gaze cu efect de seră (GES) comparativ cu 2022. Această creștere a fost în mare parte generalizată, cu o creștere de 2,49% a emisiilor de domeniu 1, o reducere a emisiilor de domeniu 2 cu 5,21% și o creștere a emisiilor de domeniu 3 cu 5,19%.

Aceste cifre nu numai că au depășit emisiile generate în 2022, dar și pe cele generate în 2018 cu 0,17%, anul de referință pentru obiectivele Inditex de reducere a impactului asupra mediului. În ansamblu, compania a încheiat anul 2023 cu emisii totale de GES de 16 430 kilotone de dioxid de carbon echivalent, un rezultat pe care Inditex l-a definit ca fiind „stabil” în comparație cu 2018, în ciuda faptului că nu există o comparație clară cu anul precedent din cauza schimbărilor în metodologia de calcul a emisiilor.

Emisiile de GES identificate de Inditex ca provenind din transportul și distribuția bunurilor sale au reprezentat 8,4% din totalul emisiilor de GES ale multinaționalei. Acest procent a crescut la 12,1 % în 2023, evidențiind lupta companiei de a limita emisiile de GES de tip 3, în special cele legate de transport și distribuție. Având în vedere datele furnizate de Reuters, se preconizează că această cifră va crește din nou în 2024, deși rămâne neclar dacă va determina o creștere a emisiilor totale de gaze cu efect de seră de tip 3 ale Inditex.

Compania continuă să se bazeze pe strategiile prezentate în Planul său de tranziție climatică pentru a-și atinge obiectivele de mediu, inclusiv reducerea emisiilor din categoriile de domeniu 3. În acest scop, compania întreprinde diverse inițiative, inclusiv utilizarea de combustibili alternativi la combustibilii fosili în operațiunile sale de transport aerian de marfă. Acest plan este condus printr-un acord strategic cu Repsol și Iberia, dar în prezent este limitat la operațiunile logistice de la Aeroportul Madrid-Barajas și nu încă la Aeroportul Zaragoza, unde sunt concentrate operațiunile logistice de transport aerian de marfă între furnizorii asiatici ai Inditex și centrele sale logistice spaniole.

Ponderea (relativă) a Asiei în rețeaua de furnizori a Inditex

Pentru a explora mai bine legătura dintre Spania și Asia și creșterea atât a emisiilor de gaze cu efect de seră, cât și a utilizării transportului aerian de marfă către India și Bangladesh, trebuie remarcat faptul că cele două țări se numără printre primii 10 furnizori ai Inditex, care au reprezentat 98% din articolele de îmbrăcăminte produse de companie în 2023. În ceea ce privește numărul de furnizori, China a condus cu 367 de furnizori, urmată de Maroc (216), Turcia (186), Bangladesh (150), Spania (138), India (122), Portugalia (114), Pakistan (69), Vietnam (11) și Cambodgia (2).

Lista evidențiază imaginea exactă pe care conducerea Inditex a oferit-o modelului său de afaceri, indicând că, în 2023, compania avea 1 733 de furnizori direcți în 45 de țări.

„O proporție foarte semnificativă a fabricilor de tăiat, cusut, vopsit, spălat, imprimat și finisat care au fabricat articolele noastre de îmbrăcăminte în 2023”,

a precizat compania, era situată «în Spania sau în țări apropiate, precum Portugalia, Maroc și Turcia».

În cazul în care această producție de proximitate continuă sau a continuat să crească în 2024, aceasta ar permite, de asemenea, Inditex să fie mai rezistentă și mai capabilă să își limiteze emisiile de carbon, stimulând în același timp cifra sa de afaceri, deși impactul asupra profiturilor rămâne de văzut. Compania a avertizat deja cu privire la riscul potențial pentru bilanțurile sale reprezentat de tensiunile din Marea Roșie și Canalul Suez, care ar putea duce la creșterea costurilor de transport. Transportul aerian nu a fost niciodată prioritatea companiei, nu numai din cauza costurilor de mediu mai ridicate, ci și a costurilor economice, și este utilizat numai în circumstanțe excepționale.

Dincolo de lista de furnizori și de ponderea considerabilă a Chinei, Bangladeshului, Indiei, Pakistanului, Vietnamului și Cambodgiei în lanțul valoric al societății, este necesar să se ia în considerare și sarcinile și tipurile de articole de îmbrăcăminte fabricate în fiecare țară. În acest sens, Inditex a concentrat producția de articole de îmbrăcăminte esențiale, mai atemporale, pe furnizorii săi asiatici, păstrând în același timp producția de articole de îmbrăcăminte sezoniere legate de cele mai recente tendințe mai aproape de casă.

Această strategie este menită să protejeze societatea de eventualele perturbări ale lanțului de aprovizionare, permițând livrarea mai rapidă a articolelor de îmbrăcăminte la cerere către magazine la un moment dat în sezon. Cu toate acestea, punctele sale dela în vânzare cu amănuntul și platformele online primesc treptat mărfuri expediate pe mare de la furnizorii săi asiatici, cu termene de livrare mai lungi. Această metodologie a fost perfecționată de ceputul anului, ca răspuns la perturbările cauzate de tensiunile menționate anterior.

Întrebată de FashionUnited, Inditex, deși nu a confirmat și nici nu a negat exactitatea datelor accesate de Reuters, a reiterat această strategie, afirmând că cea mai mare parte a producției sale asiatice ajunge pe mare. Cu toate acestea, compania a subliniat că poate recurge la alte moduri de transport în circumstanțe excepționale. Chiar dacă recunoaște „riscul creșterii costurilor de transport din cauza consumului mai mare de combustibil și a suprataxelor extraordinare” suportate de navele comerciale care trebuie să ia rute alternative, compania continuă să acorde prioritate transportului maritim.

În ceea ce privește rentabilitatea, acest lucru nu pare să fi afectat în mod semnificativ societatea, care a încheiat primul semestru 2024 până la 31 iulie cu o creștere de 10,23 % a profitului net la 2,778 miliarde de euro și o creștere de 7,2 % a vânzărilor la 18,065 miliarde de euro. Rămâne de văzut dacă această creștere a fost realizată în paralel cu orice fluctuație a impactului Inditex asupra mediului și dacă, prin urmare, Inditex a fost în măsură să decupleze creșterea vânzărilor și a profitului de creșterea emisiilor sale de gaze cu efect de seră. În acest caz, este posibil ca societatea să poată progresa în direcția obiectivelor sale principale de mediu de reducere a emisiilor cu mai mult de 50 % până în 2030, comparativ cu scenariul de referință din 2018, devenind astfel o societate cu emisii nete zero până în 2040.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!