Putin în Extremul Orient: Rusia este pregătită de discuții cu Ucraina. Ce condiții pune Kremlinul?
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi dimineața, la Vladivostok, că Rusia ar putea fi pregătită de discuții cu Ucraina, în condițiile în care China, India și Brazilia ar putea acționa în calitate de mediatori în cadrul discuțiilor, informează agenția de presă Reuters.
Potrivit lui Putin, la baza discuțiilor ar putea sta acordul preliminar agreat între Rusia și Ucraina la Istanbul chiar în primele săptămâni ale războiului declanșat de Rusia în 2022.
Ulterior, președintele rus a acuzat țările occidentale că ”obligă Ucraina” să se retragă din așa-numitul Acord de la Istanbul.
Discuțiile dintre părți au început pe 28 februarie 2022 în Belarus. Delegația ucraineană era condusă de un apropiat al lui Volodimir Zelenski, David Arahamia, iar delegația rusă era condusă de unul dintre consilierii lui Vladimir Putin, Vladimir Medinski.
În debutul discuțiilor, interesul principal al Rusiei era ca Ucraina să adopte un statut neutru din punct de vedere militar.
La rândul său, partea ucraineană a subliniat că dorește să obțină garanții ferme de securitate.
Mai departe, negocierile au continuat la Istanbul, până la finalul lunii martie. Atunci, Rusia și Ucraina au anunțat că au elaborat un text comun, așa-numitul Comunicat de la Istanbul. Mesajul urma să fie scris de partea ucraineană, iar rușii urmau să-l accepte ca bază pentru un tratat de pace ulterior.
Conform textului,
”Ucraina va deveni un stat permanent neutru și non-nuclear. Ucraina va renunța la orice intenție de a se alătura alianțelor militare sau de a permite instalarea de baze sau trupe militare străine pe teritoriul său”.
Potrivit textului, Ucraina ar fi urmat să primească garanții de securitate în cazul unui atac al terților. Statele garante ar fi urmat să se consulte cu Ucraina și între ele, apoi ar fi oferit asistență Ucrainei: introducerea unei zone de interdicție aeriană, furnizarea de arme sau intervenția militară de partea Kievului. Printre garanți s-ar fi numărat inclusiv Rusia și Polonia.
Mai mult, Ucraina urma să aibă o ușă deschisă către aderarea la Uniunea Europeană, ”iar statele garant (inclusiv Rusia) își vor confirma clar intenția de a facilita aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”, potrivit textului consultat de portalul polonez de știri Onet.pl.
În plus, textul comunicatului mai prevedea ca Rusia și Ucraina să își rezolve pașnic problema statutului Crimeei într-un termen estimat între 10 și 15 ani.
Discuțiile s-au încheiat cu un eșec, nefiind semnat niciun acord, în principal din cauza neîncrederii părților negociatoare între ele și al climatului tensionat de negocieri instalat după descoperirea masacrelor comise de armatele rusești la Bucea și Irpin.