Închide

PwC: Unul din trei fonduri speculative tradiționale investesc, în prezent, în active digitale

Avatar
All crypto coins are together in the dark

Fotografie de Kanchanara pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Peste o treime (38%) dintre fondurile speculative tradiţionale investesc, în prezent, în active digitale, aproape dublu faţă de anul anterior, potrivit concluziilor prezentate în raportul ”Global Crypto Hedge Fund Report 2022”, realizat de PwC, împreună cu Asociaţia pentru Gestionarea Investiţiilor Alternative (AIMA) şi Elwood Asset Management, parte a CoinShares.

Datele prezentate arată că numărul fondurilor speculative specializate în criptomonede a accelerat şi a depăşit 300, la nivel global.

Raportul mai relevă faptul că 57% dintre aceste fonduri au mai puţin de 1% din totalul activelor gestionate (Assets under management – AuM), iar pentru 20% activele digitale reprezintă între 5% şi 50% din AuM. De asemenea, două treimi dintre fondurile care investesc în prezent în active digitale intenţionează să aloce mai mult capital în această clasă de active până la sfârşitul anului 2022.

Valoarea totală a activelor gestionate de fondurile speculative de cripto se situa la 4,1 miliarde de dolari, în 2021, în creştere cu 8% faţă de anul precedent, arată datele incluse în raportul PwC.

Cele mai multe fonduri speculative au tranzacţionat Bitcoin ‘BTC’ (86%), urmat de Ethereum ‘ETH’ (81%), Solana ‘SOL’ (56%), Polkadot ‘DOT’ (53%), Terra ‘LUNA’ (49%) şi Avalanche ‘AVAX’ (47%).

“În ciuda volatilităţii cripto, randamentul continuă să fie ridicat, situându-se la plus 63,4% în 2021, faţă de plus 127,55% în 2020. Incertitudinea în materie de reglementare este un aspect esenţial pentru fondurile speculative, indiferent dacă investesc sau nu în prezent în active digitale. Lipsa de claritate a reglementărilor şi a regimului fiscal a fost citată ca principala provocare de 89% dintre managerii de fonduri speculative care investesc în prezent în active digitale, iar pentru managerii care nu investesc în prezent în cripto, incertitudinea reglementărilor s-a clasat ca principal obstacol (83%)”, se menţionează în raport.

În acest context, managerii fondurilor speculative indică o serie de domenii care au nevoie de îmbunătăţiri pentru adoptarea activelor digitale, în frunte cu auditul şi contabilitatea, gestionarea riscurilor şi conformitatea, capacitatea de a utiliza activele digitale ca garanţie şi administrarea fondurilor.

Datele cuprinse în cercetarea PwC provin din informaţiile colectate în primul trimestru din 2022 pe un eşantion de 77 de manageri de fonduri speculative şi specializate în criptomonede.

scroll to top