Închide

Răcoarea din case ne va costa anul acesta mai mult. Aparatele de aer condiționat sunt deja la mare căutare

Avatar
air conditioner, man, sofa

Fotografie de WebTechExperts pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. De zicala asta par să ţină cont şi românii care prospectează piaţa dispozitivelor de răcire a aerului din locuinţe. Deşi căldura nu a venit încă sunt deja liste de aşteptare chiar şi de o lună pentru instalarea aparatelor de aer condiţionat. Magazinele propun oferte, dar prețul dispozitivelor este mai mare decât anul trecut, potrivit TVR INFO.

Dan şi Carmen abia s-au mutat în casă nouă și acum o utilează. Cum spre finalul săptămânii viitoare sunt anunţate temperaturi de vară, aerul condiţionat este o prioritate.

Carmen Ionescu, clientă:

Am venit să achiziţionăm două aparate de aer condiționat. Unul pentru sufragerie şi unul pentru dormitor. Cred că undeva buget de 2.500 de lei. Preferabil ar fi să aibă un consum cât mai bun.

Comercianţii aşteaptă în perioada următoare vânzări la aparatele de aer condiţionat, dar și la ventilatoare, să crească cu 30%.

Instalatorii deja nu mai fac faţă solicitărilor și lucrează doar pe bază de programări. Listele de așteptare se pot întinde chiar și pe o lună, aşa că magazinele de profil vin cu oferte.

Marian Moise – şef magazin de electrocasnice:

Ne-am adaptat la nevoile clienţilor noştri şi pe lângă serviciul de vânzare am introdus şi serviciul de livrare şi instalare în aceaşi zi pentru aparatele de aer condiţionat.

Cine vrea să îşi cumpere un aparat de aer condiţionat trebuie să pregătească un buget care pleacă de la 1.500 de lei şi poate depăşi chiar 9 mii de lei. Se adauga şi serviciile de instalare care, la final, pot crește factura cu încă aproape o mie de lei. Ceva mai ieftine sunt ventilatoarele. Preţul lor pleacă de la 150 de lei.

Dacă răcoarea din case ne va costa mai mult, putem economisi la factură. Experţii spun că aparatele de aer condiţionat de ultimă generaţie pot consuma mai puțin.

Dan Tudose – expert exergie:

Aparatele de aer condiţionat de tip inverter consumă mai puţin, se reglează şi după fluxul de aer: cât au de mult aer au de răcit eficienţa lui este mult mai mare faţă de o versiune clasică. Scade consumul de energie chiar la jumătate dacă nu chiar mai mult.

Cine are deja instalat un aparat de aer condiționat trebuie să îl cureţe. Neîntreţinute, ne expun la diverse boli: de la alergii şi până la afecţiuni respiratorii.

scroll to top