Închide

Radu Hanga, BVB: Asistăm la un val de date negative. Vedem deteriorarea sentimentului investiţional

Avatar
Radu Hanga Epa Efe 840x600

Foto: newmoney.ro

Timp de citire: 4 minute

Investitorii au tras un semnal de alarmă important în luna septembrie în majoritatea pieţelor de capital internaţionale, nu doar în România, spune Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acesta afirmă că asistăm la un val de date negative ceea ce a condus la o deteriorare a sentimentului investiţional, în special după ce a devenit clar că băncile centrale vor majora dobânzile, ceea ce îi face pe unii investitori să se aştepte la o încetinire economică.

Majoritatea indicilor bursieri din pieţele internaţionale de capital au trecut în zona roşie în septembrie, marcând un declin de două cifre la finalul primelor 9 luni ale acestui an.

”Deteriorarea sentimenului investiţional s-a accentuat după lunile de vară pe măsură ce temerilor investitorilor cu privire la creşterea ratelor de dobândă şi posibilitatea unei recesiuni în pieţele dezvoltate au capătat amploare. Aceste elemente se suprapun deja peste un şir lung de îngrijorări privind incertitudinile generate de instabilitatea din climatul internaţional. Inflaţia persistentă, costurile cu energia şi utilităţile, riscurile din lanţul de aprovizionare şi contextul regional complicat sunt elemente printre care investitorii din pieţele de capital au fost nevoiţi să navigheze până acum în acest an”, arată datele BVB, citate de news.ro.

La finalul primelor 9 luni ale anului, majoritatea indicilor bursieri se aflau în teritoriu de corecţie. De exemplu, o serie de indici de tip total return, care includ şi dividendele, au afişat scăderi de peste 10% în perioada ianuarieseptembrie. Astfel, indicele american S&P500 a înregistrat o depreciere de 11,7%, în timp ce în Europa, cele mai reprezentative 600 de companii au consemnat un declin de 18,2% prin prisma indicelui STOXX600. O serie de indici internaţionali în care este inclusă şi România au încheiat primele 9 luni tot în teritoriu negativ: -11,6% pentru FTSE Emerging Markets şi -13,6% pentru MSCI Frontier Markets.

Piaţa de capital din România s-a aliniat trendului internaţional, chiar dacă indicele BET-TR a avut o depreciere mai temperată, de 10,5% după primele 9 luni ale anului. În România, evoluţia comparativă mai bună în raport cu alţi indici internaţionali a fost posibilă după ce în august indicele BET-TR atinsese un nou maxim istoric

Investitorii au tras un semnal de alarmă important în luna septembrie în majoritatea pieţelor de capital internaţionale, nu doar în România. Întoarcerea volatilităţii în pieţe după un nivel mai calm de tranzacţionare din lunile de vară aduce cu sine noi oportunităţi de tranzacţionare. România a fost mai rezilientă decât alte pieţe de capital dezvoltate în acest context internaţional complicat. Asistăm la un val de date negative ceea ce a condus la o deteriorare a sentimentului investiţional, în special după ce a devenit clar că băncile centrale vor majora dobânzile, ceea ce îi face pe unii investitori să se aştepte la o încetinire economică”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Tranzacțiile s-au intensificat de la venirea toamnei

Activitatea investiţională s-a intensificat în septembrie pe bursa de la Bucureşti, după un ritm mai temperat din lunile de vară. De exemplu, luna trecută, au fost realizate peste 140.000 de tranzacţii pe Piaţa Reglementată a BVB, cu 48% mai multe faţă de august, şi aproape 17.000 de tranzacţii pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, cu 13% mai multe faţă de august.

Numărul de tranzacţii raportat în septembrie pe segmentul principal a fost al doilea cel mai înalt nivel lunar de până acum în acest an, fiind depăşit doar de nivelul din martie, când au fost înregistrate aproape 200.000 de tranzacţii.

„Sectoarele energetic şi financiar deţin o pondere importantă în piaţa de capital din România şi tocmai această structură specifică pieţei noastre a temperat sentimentul investiţional negativ manifestat la nivelul altor indici internaţionali. Ne aşteptăm ca volatilitatea să se manifeste în piaţa de capital în ultimul trimestru al anului însă nivelul amplitudinii nu poate fi estimat. Tocmai de aceea, pentru investitorii persoane fizice, cea mai bună strategie este setarea unui orizont investiţional mai lung, iar pentru companii este o oportunitate să fructifice mecanismele puse la dispoziţie de piaţa de capital”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Pe Piaţa Reglementată, valoarea de tranzacţionare a fost cu 13% peste nivelul din august pe segmentul de acţiuni, cu 32% mai mare pe segmentul de instrumente cu venit fix, cu 55% mai mare pe segmentul de unităţi de fond, şi s-a dublat la nivelul produselor structurate, +102%.

La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzacţionate pe Piaţa Reglementată a BVB, valoarea totală de tranzacţionare din primele 9 luni a ajuns la 17,3 miliarde lei, echivalentul a 3,5 miliarde euro, în urcare cu 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate instrumentele financiare tranzacţionate a fost de 91,5 milioane de lei, în creştere cu 34,8% faţă de perioada ianuarie-septembrie a anului trecut. Cele mai tranzacţionate companii listate la BVB au fost, în septembrie, OMV Petrom cu 168 milioane lei, Banca Transilvania cu 166 milioane lei, Evergent Investment cu 82,3 milioane lei, Fondul Proprietatea cu 54,4 milioane lei şi BRD – Groupe Societe Generale cu 49,1 milioane lei. La nivelul primelor 9 luni, topul tranzacţionării este condus de OMV Petrom cu 2,12 miliarde lei, Fondul Proprietatea cu 1,68 miliarde lei, Banca Transilvania cu 1,63 miliarde lei, BRD – Groupe Societe Generale cu 723 milioane lei şi Romgaz cu 467 milioane lei.

scroll to top