Închide

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei va costa lumea 2.800 de miliarde de dolari

Avatar
Sign save ukraine on protest against war in ukraine

Fotografie de Mathias Reding pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Invazia Rusiei în Ucraina va costa 2.800 de miliarde de dolari în scăderea producției economice până la sfârșitul anului 2023, potrivit OCDE. Grupul cu sediul la Paris a adăugat că această sumă ar putea crește în funcție de modul în care evoluează criza energetică din Europa.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei va costa lumea 2.800 de miliarde de dolari, iar această cifră ar putea crește dacă criza energetică din Europa se va agrava până la raționalizarea energiei în lunile de iarnă, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

De la invazia din februarie, conflictul a devenit cel mai grav care a avut loc în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar creșterea ulterioară a prețurilor la gazele naturale și la energie electrică a zguduit economiile și a tensionat lanțurile globale de aprovizionare.

“Plătim un preț foarte mare pentru război”, a declarat Álvaro Santos Pereira, economistul șef interimar al OCDE, potrivit Wall Street Journal.

OCDE a prognozat luni că economia mondială va crește cu 3% în 2022 și cu 2,2% în 2023. Aceasta este o prognoză revizuită, în scădere de la 4,5% și 3,2% pentru anul acesta și, respectiv, anul viitor.

În special în zona euro, prognoza din iunie a OCDE era o creștere de 1,6% în 2023. Revizuirea de luni a coborât-o la 0,3%.

În Germania, cea mai mare economie a Europei, cifra a fost revizuită de la o creștere de 1,7% la o contracție de 0,7%.

Și toate aceste cifre s-ar putea înrăutăți dacă o iarnă severă va exacerba criza energetică din Europa, a declarat grupul economic cu sediul la Paris. O creștere a prețurilor la energie apăsa asupra producției economice a Europei, astfel încât aceasta ar fi cu 1,3% mai mică în 2023, în condițiile în care economia mondială ar crește cu 1,7%.

O penurie de energie în Europa ar putea determina o raționalizare a livrărilor dacă iarna este deosebit de aspră. Acest risc ar putea fi oarecum minimizat, a declarat OCDE, dacă consumul de energie ar fi redus cu până la 15%.

Și în timp ce plafonarea prețurilor poate ajuta la reducerea presiunii pe termen scurt asupra gospodăriilor, a precizat Pereira, aceasta poate înrăutăți măsurile de consum.

“Dacă doriți să economisiți energie, prețurile mai mari înseamnă mai puțin consum”, a spus el, potrivit Journal.

Între timp, Germania a semnat duminică un acord privind gazele naturale cu Emiratele Arabe Unite, marcând o altă măsură luată de o țară europeană pentru a-și asigura aprovizionarea suplimentară cu energie înainte de iarnă.

“Acest lucru marchează o etapă importantă în construirea unei infrastructuri de aprovizionare cu GNL în Germania și în stabilirea unei aprovizionări cu gaze mai diversificate”, a declarat gigantul german RWE cu privire la acest acord.

scroll to top