Închide

Reciclatorii aplaudă obiectivul UE de reciclare a plasticului pentru autoturisme. Ce cred producătorii auto?

Avatar
nissan, mașina

Fotografie de DayronV pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Obiectivul obligatoriu propus de Comisia Europeană de a încorpora cel puțin 25% de plastic reciclat în mașinile noi a fost primit cu laude din partea reciclatorilor și cu scepticism din partea producătorilor de automobile și a industriei materialelor plastice, potrivit Euractiv.

Se spune că materialele plastice sunt peste tot, ceea ce este valabil și în sectorul auto.

După volum, 50% din mașinile actuale sunt fabricate din plastic, potrivit EuRIC, asociația europeană a industriei de reciclare. Aceasta include borduri, bare de protecție, mânere, butoane, carcase, țesături pentru tavan, scaune și centuri de siguranță, airbaguri, covoare etc., a precizat grupul într-un document.

Deoarece materialele plastice sunt ușoare și contribuie la eficiența combustibilului, cererea pentru acest material în sectorul auto a continuat să crească de-a lungul anilor. În prezent, o mașină medie conține între 150 și 200 kg de plastic, precizează EuRIC.

Pentru a se asigura că mai multe dintre acestea sunt reciclate, Comisia Europeană a prezentat în iulie o nouă legislație care acoperă proiectarea vehiculelor și tratamentul la sfârșitul ciclului de viață, concentrându-se pe îmbunătățirea reciclării și reutilizării materialelor.

Unul dintre obiectivele cheie este ca 25% din materialele plastice utilizate în mașinile noi să provină din materiale reciclate, un sfert dintre acestea trebuind să provină de la vehiculele scoase din uz. În total, 30% din materialele plastice provenite din mașinile scoase din uz ar trebui să fie reciclate, față de aproximativ 19% în prezent, a declarat Comisia în noua sa propunere de regulament.

EuRIC a aplaudat această măsură, afirmând într-o declarație că “aceste obiective sunt absolut necesare pentru a face tranziția către o economie circulară pentru materialele plastice din sectorul auto”.

Industria auto este precaută

La rândul lor, constructorii de automobile sunt rezervați față de propunerile Comisiei.

Constructorii de automobile pot adăuga uneori fibre de carbon la materialele plastice pentru a le îmbunătăți robustețea, ceea ce le-ar face “dificil de reciclat”, a declarat ACEA, asociația constructorilor de automobile din UE.

“Este posibil ca tehnologiile de reciclare să nu fie încă disponibile” pentru a permite reciclarea la scară de piață, a subliniat grupul. “Deși constructorii europeni de automobile nu se opun obiectivelor privind conținutul reciclat pentru materiale plastice, acestea trebuie să fie realiste și fezabile din punct de vedere tehnic”, a declarat ACEA pentru EURACTIV în comentarii trimise prin e-mail, avertizând asupra “potențialelor capcane dacă obiectivele sunt irealizabile”.

Aceste îngrijorări sunt împărtășite de Plastics Europe, o asociație comercială, care spune că polimerii de înaltă calitate utilizați în mașini “pot fi foarte greu de reciclat”.

Potrivit Plastics Europe, obiectivul de 25% de conținut reciclat propus de Comisie “poate fi atins doar printr-o combinație de reciclare mecanică și tehnologii inovatoare, cum ar fi reciclarea chimică”, pentru care vor fi necesare investiții importante.

“Avem nevoie urgentă de un cadru politic favorabil. Industria are nevoie de undă verde pentru a investi în reciclarea chimică și în echilibrul de masă”, a declarat Plastics Europe.

EuRIC, la rândul său, afirmă că industria de reciclare este pregătită să facă față provocării.

“Tehnologiile de ultimă generație care funcționează la scară industrială sunt pregătite pentru a transforma deșeurile de mase plastice din industria auto în mase plastice reciclate care pot fi folosite din nou de industria auto sau în alte aplicații”, spune asociația.

Obiectivele de reciclare propuse de Comisie vor fi “un factor de schimbare a jocului” pentru a atrage cererea de materiale plastice reciclate și pentru a “stimula investițiile în lanțurile valorice industriale ecologice”, a declarat Alejandro Navazas, consilier științific și politic la EuRIC.

Și Comisia Europeană consideră că noile norme vor da un impuls atât de necesar industriei de reciclare.

“Se așteaptă ca obiectivele obligatorii pentru materialele plastice reciclate să stimuleze competitivitatea din dezmembrări, deoarece aceștia sunt principalii furnizori ai acestor piese și ai deșeurilor de plastic destinate reciclării”, a susținut executivul UE într-o notă.

În general, noile obligații de circularitate în sectorul auto, cum ar fi încorporarea materialelor plastice reciclate în mașinile noi, “vor duce la o creștere modestă a prețurilor, estimată la mai puțin de 40 de euro pentru un consumator care cumpără un vehicul nou”, estimează Comisia.

scroll to top