Ritm nemaivăzut de topire a ghețarilor; cea mai afectată regiune din lume: Europa Centrală

,
Autor:    -  
glacier, nature background, sea, ocean, water, beautiful nature, nature, iceberg, antarctica, blue, cold, climate, hd wallpaper, glacier, glacier, nature wallpaper, glacier, glacier, iceberg, iceberg, iceberg, iceberg, iceberg, antarctica, antarctica, antarctica
Fotografie de Janvanbizar pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ghețarii planetari au pierdut o cantitate cumulată de 6.542 de miliarde de tone de gheață în perioada 2000-2023, contribuind cu 18 milimetri la creșterea nivelului global al mării, potrivit unei analize publicate miercuri în revista Nature și citată de agențiile de presă dpa și Agerpres.

În medie, ghețarii au pierdut 273 de miliarde de tone de gheață anual în această perioadă, potrivit unei cercetări publicate în revista Nature ca parte din Exercițiul de intercomparare a echilibrului masic al ghețarilor (Glacier Mass Balance Intercomparison Exercise – Glambie).

Geologul Michael Zemp, unul dintre conducătorii studiului, a spus că, pentru a pune acest lucru în perspectivă, 273 de miliarde de tone de gheață

”… reprezintă întregul consum global de apă al populației în 30 de ani, presupunând un consum de trei litri de persoană zilnic.”

Glambie este o importantă inițiativă internațională de cercetare coordonată de Serviciul mondial de monitorizare a ghețarilor și găzduită de Universitatea din Zurich.

Exercițiul a reunit sute de contribuții din diverse locuri ale lumii, combinând tipuri diferite de date provenite de la măsurători de teren și obținute în urma folosirii unor instrumente printre care dispozitive optice, radar, laser și misiuni satelitare gravimetrice în scopul elaborării unei serii cronologice anuale a modificărilor masei de gheață pentru toate regiunile unde există ghețari, la nivel global, în perioada 2000-2023.

Potrivit cercetătorilor, începând cu 2010, ghețarii au pierdut aproximativ 5% din volumul total. Europa Centrală a pierdut un procent uimitor de 39%, în timp ce zone precum insulele din Antarctica și Subantarctica au pierdut circa 2%.

Cantitatea de gheață pierdută a fost cu 36% mai mare în perioada 2012 – 2023 în comparație cu cele 231 de miliarde de tone pierdute în prima jumătate a perioadei incluse în studiu.

Pierderea masei de gheață între anii 2000 și 2023 a fost cu 18% mai mare în comparație cu pierderile în cazul calotei glaciare din Groenlanda și mai mult decât dublă față de cele înregistrate în cazul calotei glaciare antarctice.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!