Închide

România ar putea introduce cotele de gen în administrația publică

Avatar
woman, women, office

Fotografie de ernestoeslava pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Deşi în România diferenţele salariale între femei şi bărbaţi sunt mici, marea problemă o reprezintă promovarea femeilor în funcţii de conducere. În premieră, Guvernul ia în calcul să introducă cotele de gen în consiliile de administraţie şi la vârful instituţiilor. La propunerea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, aproape jumătate din numărul total al membrilor de conducere ar urma să fie femei, informează TVR.

Ministrul Gabriela Firea vrea mai multe posturi pentru femei în structurile de conducere ale instituțiilor publice din România. Trebuie, însă, modificată legea care reglementează funcționarea acestora, ca să se elimine prejudecățile de gen. Astfel, dacă într-un consiliu de administrație, de supraveghere sau consiliu director sunt selectați cinci candidați pe lista finală, obligatoriu trebuie să fie două femei.

Gabriela Firea, ministrul Familiei:

„Femeile au nevoie de această șansă, au nevoie de recunoașterea activității de implicare, știu că se spune că femeile sunt extrem de bune la domeniul executiv, dar sunt extrem de capabile și pentru funcții de conducere. Femeile nu vor să fie discriminate pozitiv, pentru că au calități profesionale și umane.”

Raluca Dumitra, reprezentanta unei agenții de recrutare:

„Cu siguranță, ar trebui să rămânem într-un sistem al meritocrației, dacă doi din cinci candidați ar trebui să fie femei, asta nu înseamnă că ele, femeile, nu ar trebui să fie supuse aceleiași grile de evaluare ca toți candidații, indiferent de gen. Cred că scopul acestei inițiative este de a facilita accesul femeilor, ideal ar trebui să fie evaluate după niște criterii obiective, la fel ca bărbații. Este o inițiativă binevenită.”

Cele mai multe femei în poziții de conducere sunt în Estonia, Polonia și Finlanda. Media europeană e de 35%, însă țară noastră nu atinge acest prag.

Un sondaj realizat anul trecut în rândul femeilor și bărbaților din România care au funcții de conducere arată că femeile continuă să fie promovate mai rar decât bărbații. 63% dintre respondenți consideră că acest lucru se întâmplă des sau foarte des. 74% dintre respondenți percep concediul de maternitate ca un dezavantaj pentru parcursul carierei femeilor.

În puțin peste 60% din companiile listate pe Bursa de Valori București există femei în comitetele de conducere. Cu toate acestea, România are printre cele mai mici decalaje din Uniunea Europeană între salariile femeilor și bărbaților.

Dacă proiectul va fi adoptat de Guvern, va introduce cote de gen doar pentru instituțiile statului.

scroll to top