Închide

România importă 100% din necesarul de oțel-beton folosit în construcții

Img03

foto: www.cos-tgv.ro

Timp de citire: 4 minute

Două fenomene contradictorii se petrec în cursul dezvoltării unui sector economic vital pentru dezvoltare: pe de o parte avem boom-ul din sectorul construcțiilor – o creștere de 8% în plină pandemie, în timp ce economia s-a contractat cu 4,6%; pe de altă parte, avem importuri de 100% din necesarul de oțel-beton folosit în construcții, deși, în urmă cu 10 ani, importam doar 20% din necesar, scrie cursdeguvernare.ro.

Asemenea situației bitumului care va trebui să fie importat în proporție de 95% în cadrul marelui plan de refacere a infrastructurii rutiere, și în cazul oțelului-beton tot la producția statelor vecine va trebui să apelăm în cazul construcțiilor.

Construcțiile – boom

În primele 7 luni ale anului, lucrările de construcții au înregistrat o creștere cu 8% în raport cu aceeași perioadă din 2019. În același interval, lucrările de construcții rezidențiale noi au crescut cu 18%.

În ultimii ani, construcțiile au contribuit cu procente cuprinse între 5 și 7% la formarea Produsului Intern Brut, iar anul trecut acest domeniu a generat aproape 25% din creșterea PIB din 2019, respectiv un punct procentual din avansul de 4,1%. Mai mult, în primul semestru din 2020, când economia per ansamblu a înregistrat o scădere anuală de 4,6%, construcțiile au atenuat parțial această cădere, cu o contribuție de + 0,5 puncte.

Cât contribuie însă acest sector la dezvoltarea unei industrii pe orizontală a materiilor prime? Unul din elementele de bază în construcțiile rezidențiale este oțelul beton. Cât din cantitatea necesară pieței locale se produce în România și cât importăm?

2020 – zero producție internă la un necesar de un milion de tone

În prezent, în România există doi mari producători de oțel beton: COS Târgoviște și Ductil Steel Buzău, deținuți de firma rusă Invest Nikarom SRL. Ambele companii se află în reorganizare. La COS Târgoviște, activitatea a fost sistată de la începutul anului, în timp ce la Ductil Steel Buzău producția a fost oprită în primul trimestru și reluată din aprilie. Rezultatul a fost ca în primul semestru din 2020, toată cantitatea de oțel beton necesară constructorilor de imobile rezidențiale a provenit din import.

„În ultimii 2-3 ani, producția internă a fost asigurată – continuu sau periodic – în principal de 2 producători: COS Târgoviște, care își asigura semifabricatele din propria producție, Ductil Steel Buzău, cu semifabricate de la Târgoviște (în cantități insuficiente). În prezent activitatea acestor capacități este oprită cu perspective limitate de reluare a producției la Târgoviște și la Buzău și fără nici o perspectivă la Focșani. Din acest motiv, începând cu acest an, întreg necesarul intern de oțel beton este asigurat exclusiv din import”,

potrivit datelor furnizate de Asociația Română a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).

Prin urmare, în primele șase luni din an, piața locală a fost dependentă 100% de importuri care au totalizat 380.000 de tone. În întreg anul 2019 necesarul a fost aproape un milion de tone.

Principalele țări care furnizează României oțel beton sunt Turcia, Grecia, Bulgaria, Moldova și Ucraina, în această ordine.

În urmă cu zece ani, cei mai mari furnizori pentru piața locală erau companii din Turcia, Ungaria, Italia, Grecia, Bulgaria.

Produsul, adus în țară de sub formă de bare și colaci și ulterior fasonat de distribuitor, costă în prezent circa 2,5 lei/ kilogram.

Din punct de vedere al prețului, oțelul beton în România a ajuns cu circa 10- 15% mai scump decât cel de import. Reprezentanții ARDIMET susțin însă că produsele locale compensează parțial acest decalaj prin calitate, oțelul beton produs la COS Târgoviște, de exemplu, fiind extrem de fiabil și maleabil și putând lua o varietate de forme.

Decalajul de preț pare să fie însă generat și de faptul că, în România, prețul energiei, ce reprezintă circa 40% din costul total al oțelului beton, este mai ridicat decât în majoritatea țărilor de unde importăm, respectiv decât în Turcia, Bulgaria sau Ucraina.

Mai puține combinate, mai puțin oțel beton

Importul total din 2020 a fost „pregătit” pas cu pas anii trecuți, când cererea locală a fost deservită de la an la an tot mai mult de importuri. Astfel, în 2019, în România, circa 80% din oțelul beton folosit în construcțiile civile a provenit din afara țării, potrivit datelor furnizate de ARDIMET.

Concret, în 2019 cantitatea totală de oțel beton utilizată pe piața locală a fost de 978.000 de tone, din care 803.000 tone, respectiv 82%, au fost importuri. Restul, de aproximativ 179.000 de tone l-a reprezentat producția internă a COS Târgoviște și Ductil Steel Buzău.

În 2018, deci în urmă cu doi ani, România a importat o cantitate totală de 700.000 de tone (80,4% din necesarul pieței), iar producția internă (realizată de acealeași două companii) s-a ridicat la 170.700 de tone. Volumul întregii piețe a fost de 870.000 de tone.

Situația din 2019 și 2018 contrastează puternic cu ceea ce se întâmpla cu 10 ani în urmă, în 2008, când pe piața locală activau 7 producători de oțel beton, respectiv MECHEL Târgovişte, DUCTIL STEEL Buzãu, MECHEL Câmpia Turzii, ArcelorMittal Hunedoara, OTELINOX Târgovişte, LAMDRO Turnu Severin și Laminorul Focşani.

În 2008, cele șapte companii au podus 944.000 de tone, dublu față de ceea ce se importa, respectiv 468.000 de tone. Tot în 2008, necesarul pieței a fost 1.184.000 de tone, ceea ce înseamnă că producția internă ar fi putut asigura 80% din necesarul local. Cum producătorii locali exportau aproximativ un sfert din ceea ce realizau, producția internă a furnizat pieței construcțiilor „doar” 60% din necesarul de oțel beton.

În prezent, industria de oțel beton din România depinde de viitorul celor două combinate, de la Târgoviște și Buzău, în condițiile în care alte unități care funcționau în 2008 au fost închise (combinatul din Câmpia Turzii), iar altele au ieșit de pe această piață, concentrându-se pe alte produse.

Nu este exclus însă să apară noi capacități de producție, potrivit reprezentanților ARDIMET.

„În ceea ce privește perspectivele pe termen mediu și lung, sunt cunoscute unele preocupări ale Grupului LIBERTY de a demara o analiză a oportunității unei investiții la Combinatul de la Galați pentru producția de oțel beton prin realizarea unui flux modern format dintr-o mașină de turnare continuă țagle și un laminor de oțel beton”.

scroll to top