Închide

Românii, mai chibzuiți cu banii. Lista de cumpărături s-a redus considerabil

Avatar
Bon Fiscal Chitanta Copyright Contactati Www.afaceri.news

Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Inflația, temerile din piață, facturile mari la utilități și zorii unei recesiuni îi fac pe români să fie mai chibzuiți cu banii. Își fac tot mai puține provizii, își limitează cumpărăturile la strictul necesar și nu mai cumpără din impuls. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2022 consumul privat, principala componentă a Produsului Intern Brut, a încetinit.

Frica zilei de mâine îi face pe oameni să-și țină în frâu cheltuielile și să fie foarte chibzuiți. Apetitul tot mai scăzut al românilor pentru cumpărături este confirmat și de datele Institutului Național de Statistică, relevă B1 TV.

Pe fondul unei inflații record de peste 14% înregistrată în lunile de vară, consumul de produse alimentare s-a temperat în a doua jumătate a anului.

Anul trecut am avut cea mai mică creșterea a cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul din ultimii patru ani, doar 4,4%, excepție fiind 2020 – anul pandemiei, când aproape toate sectoarele de activitate au fost reduse.

Imediat după ieșirea din criza sanitară, consumul a crescut, iar în 2021 creșterea a fost de peste 10 procente. Tot în 2022, consumul a fost susținut de vânzările la carburanți, care au înregistrat cele mai mari creșteri, de 9,6%. Au urmat vânzările de produse nealimentare, iar alimentele au avut o creștere de nici 2 procente.

„Motivele pentru această încetinire, stabilizare sunt în primul rând veniturile reale ale populației care nu și-a mai permis creșterea consumului de alimente, în primul rând, dar și de bunuri nealimentare. În momentul în care avem o scădere a puterii de cumpărăre, a salariilor, a pensiilor, asta e însoțită de o temporizare a consumului”, a declarat Bogdan Glăvan, profesor universitar în economie.

De asemenea, în a doua jumătate a anului, investițiile în zona de infrastructură au crescut datorită unor proiecte finanțate cu bani europeni.

„În special investițiile publice, lucrări inginerești, au crescut cu peste 20%, care au dus contribuția investițiilor la un nivel mare, ca și contributor mare. Investițiile au contribuit mai mult decât consumul. Dacă ne uităm la nivel de sectoare, cel mai bine merg serviciile și construcțiile. Sectoarele care suferă este industria, care are vreo trei trimestre de scădere. Suferă în continuare, serviciile cresc. Partea de servicii susține activitatea economică”, a transmis Ionuț Dumitru, economist.

Creșterea economică ar trebui să se reflecte și în buzunarele oamenilor.

„O mamă care are unul, doi copii în creștere, este vulnerabilă. Dacă mama este plătită la nivelul salariul minim, ea își acoperă cam trei sferturi din nevoile de bază. 75% – 80% din nevoile de bază ale familiei respective”, a spus Adina Mihăilescu, Institutul pentru Calitatea Vieții.

Potrivit economiștilor, consumul va scădea și mai mult în următoarele luni ca urmare a ratelor și facturilor mari pe care românii le au de plătit.

scroll to top