Românii, reticenți să bea apă de la robinet
Spre deosebire de vestul Europei, unde apa de la robinet se servește și la restaurant, românii au reticențe să bea apa direct de la robinet.
Un număr mare de români nu beau apă de la robinet. Bănuiam cu toții, dar o confirmă și un studiu recent realizat de Waterdrop în patru țări din Europa Centrală și de Est, notează TVR.
Se pare că peste 80% dintre consumatorii din cele patru țări, România, Slovacia, Ungaria și Cehia, sunt reticenți când vine vorba despre a bea apă direct de la robinet. Și aici, România este pe primul loc, peste jumătate dintre respondenți se arată îngrijorați cu privire la calitatea apei care vine din conducte. În comparație, vecinii noștri din Republica Cehă se simt că peștii în apă cu doar 5.9% îngrijorări.
Mulți dintre noi optăm pentru apa îmbuteliată sau cea filtrată, evitând robinetul ca pe… un pahar de apă plată la o petrecere pe cinste.
Și totuși, într-o lume în care plasticul ne înconjoară ca o mare fără mal, românii demonstrează că pot naviga spre un orizont sustenabil.
Peste 20 de milioane de sticle de plastic au fost returnate în numai trei luni, grație Sistemului de Garanţie-Returnare.
Mai mult, 78% dintre participanții la studiu își doresc o schimbare benefică pentru mediu și optează pentru sticle reutilizabile în locul celor de unică folosință.
Și cum hidratarea nu ar trebui să țină cont de sezon, aflăm că în timpul iernii, consumul de apă scade la jumătate. Români beau în sezonul rece doar 3-4 pahare pe zi, sub recomandarea de 6-8 pahare.
Trebuie să ne amintim că hidratarea nu este doar un moft, ci o necesitate. Aproape 60% dintre noi uităm să ne hidratam corect. Nu este deloc o cifră cu care să ne mândrim! Așa că poate e timpul să ne facem un mic semn pe mână în fiecare zi sau să ne setăm un reminder pe telefon.