Închide

Rompetrol rămâne liderul pieței carburanților din Republica Moldova, în anul 2020

Avatar
Rompetrol Logo

Foto: rompetrol.ro

Timp de citire: 2 minute

Rompetrol a înregistrat o creștere ușoară a cotei pe piața carburanților în 2020 față de anul precedent, în Republica Moldova, piață în care două din primele trei poziții sunt ocupate de companii românești, transmite e-nergia.ro.

Rompetrol a avut o cotă de 24% din punct de vedere al vânzărilor în stațiile de distribuție ale carburanților din Republica Moldova, în 2020, potrivit datelor Consiliului Concurenței de la Chișinău, în creștere ușoară față de 2019, când procentul era de 23,18%. Cu acest procent, Rompetrol Moldova este liderul pieței, fiind urmat de Lukoil, cu 19,84%, și Petrom, cu 14,54%, cu mențiunea că pentru ultimele două companii cota de piață a scăzut în 2020.

Din punct de vedere al volumelor vândute în stații, Rompetrol și-a acontat 24,3% din piața benzinei, 24,8% din cea a motorinei și 12,9% din cea a gazului petrolier lichefiat. Doar la volumele de gaz Rompetrol nu este pe primul loc, această poziție fiind ocupată de Lukoil.

Pe piața din Republica Moldova sunt șase distribuitori semnificativi de carburanți, care, cumulat, au o cotă de aproape 83% din totalul volumelor vândute în stațiile de distribuție. Este vorba despre Rompetrol, Lukoil, Petrom, Datario, Bemol și Tirex.

Rompetrol Moldova controlează o rețea de 93 de benzinării, pe care le alimentează cu carburanți produși la Rafinăria Petromidia din România și este cel mai important furnizor de carburanți al țării. Lukoil administrează o rețea de 106 de stații, iar Petrom 80. Tirex, companie controlată de cuplul Alec și Tatiana Ignat, oameni de afaceri locali, administrează 77 de stații. Datario, tot un business al unor oameni de afaceri din Moldova, frații Borș, administrează 72 de stații. Bemol, o rețea controlată de un om de afaceri azer, are 40 de benzinării.

Autoritatea de Concurență de la Chișinău a întocmit acest raport în urma unor suspiciuni referitoare la stabilirez prețurilor. Instituția arată că „la prima vedere în Republica Moldova avem o piață concurențială, cu un nivel redus de concentrare, pe care intră un număr relativ mare de întreprinderi”. Totuși, în acest raport preliminar a constatat ”participarea la un acord/practică concertată ce a fost îndreptată spre stabilirea/fixarea directă sau indirectă a preţurilor de vânzare şi a altor condiţii de tranzacţionare către terţi la produsele petroliere principale şi la gaz lichefiat în perioada 15 mai 2019 – 18 ianuarie 2021”, deci un tip de cartel în care ar fi fost implicate primele șase companii. Instituția a propus amenzi de 2-4% din cifra de afaceri a companiilor vizate.

scroll to top