Închide

Roubini revine cu vești proaste: Economia globală nu se va recupera rapid

Avatar

Foto: businessinsider.com

Timp de citire: < 1 minut

Celebrul economist american Nouriel Roubini, supranumit Dr. DOOM după ce a prezis criză economică începută în 2008, nu crede că economia globală se va recupera rapid și consideră că situația gravă va produce o vară de proteste în Statele Unite și o perioadă foarte dificilă pentru Europa. 

Roubini spune, într-un inteviu acordat revistei Der Spiegel, citat de digi24.ro, că actuala criză depășește Marea Depresiune din anii 1930, după ce economia mondială s-a prăbușit în câteva săptămâni și numai în Statele Unite sunt înregistrați peste 40 de milioane de șomeri.

Economistul nu crede într-o recuperare în formă de V, în ciuda pachetelor uriașe de stimulare economică, iar o eventuală creștere economică în a doua jumătate a anului va fi o amăgire.

Roubini mai spune că piața bursieră se amăgește: „Investitorii pariază că vor exista noi pachete de stimulare economică și o recuperare a profiturilor în formă de V. Dar pentru oamenii de aici din SUA, asta nu înseamnă nimic”. Economistul mai spune că marile corporații, băncile și companiile din tehnologie vor supraviețui crizei, cu ajutorul statului, pentru că vor face concedieri, vor reduce costurile și, în final, vor avea și mai multă putere pe piață decât înainte. Dar companiile mici și mijlocii vor falimenta.

Estimez că fiecare al doilea restaurant din New York va trebui să se închidă, dar McDonald’s va supraviețui”, a spus el.

Roubini a comentat un studiu realizat de Rezerva Federală, conform căruia 40% dintre americani nu au 400 de dolari în numerar pentru a fi pregătiți pentru situații de urgență. „Acum avem această urgență. Sistemul este bolnav, iar oamenii ies în stradă din această cauză”, a spus el.

scroll to top